DOLAR34,8950% 0
EURO36,7595% 0.22
STERLIN44,7086% 0.33
FRANG39,5008% 0.11
ALTIN3.048,22% 0,07
BITCOIN101.316,964.577
reklam

Bir Parka “Mübadelenin 100. Yılı Parkı” İsmi Veriliyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bir Parka “Mübadelenin 100. Yılı Parkı” İsmi Veriliyor
reklam

Bulancak Belediyesi’nin, Aralık ayı Meclis toplantısında, 1924 yılında nüfus mübadelesi ile Yunanistan’dan Bulancak’a gelen mübadillerin gelişlerinin 100. yılı nedeniyle bir parka “Mübadelenin 100. Yılı Parkı” ismi verilmesi kararı alındı.

Ailesi Selanik Mübadili olan Bulancaklı hemşerimiz Prof. Dr. İshak Özkan’ın, Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilen nüfus mübadelesi nedeniyle Bulancak’a yerleşen mübadil ailelerin gelişlerinin 100. Yılı nedeniyle, Bulancak Belediyesi Meclisine sunduğu dilekçesinde, “Mübadelenin 100. Yılı Parkı” talebi, Bulancak Belediyesinin, 04 Aralık 2024 Çarşamba günü gerçekleştirilen Meclis toplantısında, gündemin 6. Maddesi olarak görüşülerek, Bulancak tarihinde ve kültüründe önemli bir dönüm noktası olması sebebiyle oy birliği ile kabul edildi.

Mübadelenin 100. Yılı Parkı Açılıyor

Belediye Başkanı Necmi Sıbıç, “100 yıllık bir serüvene dönüşen mübadelenin acıları ve zorlukları, Bulancak’ta dayanışma ile umut dolu bir hikayeye dönüştü. Bu park, geçmişimizi unutmadan geleceği birlikte inşa etmenin simgesi olacaktır. Burada yalnızca mübadilleri değil, kardeşlik ve dayanışma ruhunu da yaşatacağız. Bu sebeple Belediye Meclisimizin aldığı kararla, Fatih Caddesi Belediye İş Hanı karşısında bulunan isimsiz parka “Mübadelenin 100. Yılı Parkı” ismini verdik. Bu parkımızı da 10 Aralık 2024 Salı günü saat 14.00’de gerçekleştireceğimiz törenle açarak, Bulancak tarihinin önemli simgesi olarak hizmete sunacağız” dedi.

Mübadele Nedir?

 Lozan Antlaşmasına (24 Temmuz 1923) ek olarak, 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan ve 19 maddeden oluşan sözleşmeyle,1 Mayıs 1923 tarihinden itibaren Türkiye topraklarındaki Rum/Ortodoks nüfus ile Yunanistan topraklarındaki Türk/Müslüman nüfus arasında mübadele (nüfus değişimi) yapılması kararlaştırıldı. Bu nüfus değişimi, bir buçuk milyon Anadolu Rum’u ve 500 bin Yunanistan Müslümanı olmak üzere yaklaşık iki milyon insanı kapsayacaktı. Giresun ve Bulancak yöresine gelen aileler, mübadelenin başlamasından yaklaşık bir yıl sonra Ocak 1924 tarihinde Selanik Limanından hareket eden Gülcemal Vapuruyla haftalar süren zorlu bir deniz yolculuğunun ardından Giresun Limanına ulaştılar. Giresun’ a gelen mübadil sayısı 750 kişiden oluşurken bunun yarısına yakını Bulancak’a yerleştirildi. Bulancak’a gelen mübadillerin tamamı Selanik, Kayalar Kazası, Çalcılar köyünden gelen ailelerdi. Bu aileler geçen yüzyıllık süreçte tamamen Bulancak’la özdeşleşerek yerleşik aileler haline geldiler. Bulancak’a gelen ailelerin günümüzde üçüncü, dördüncü kuşaklarda devam eden Soyadlarını ise şöyle sıralayabiliriz; Özkan (İshakhocaoğulları), Yaşar, Sarıgöl, Kaya, Aşar, Yalçın, Yüksel, Sezer, Kıran, Karadağ, Numan, Güngör, Güner, Öztürk, Adatepe…


Selanik Limanından Gülcemal Vapuru’nun Güvertesine bindirilen mübadiller

Mübadelenin 100. Yılı Parkı Açılış Programı

Yer : Mübadelenin 100. Yılı Parkı (Fatih Caddesi Belediye İş Hanı Karşısı)

Tarih : 10 Aralık 2024 Salı

Saat : 14.00

Açılış ve Saygı Duruşu

Sunucunun katılımcıları selamlaması
Türkiye Cumhuriyeti ve Lozan Mübadilleri için 1 dakikalık saygı duruşu
İstiklal Marşı’nın okunması
Protokol Konuşmaları
Lozan Mübadilleri Vakfı veya Derneği temsilcisinin konuşması
Bulancak Belediye Başkanı Necmi Sıbıç’ın konuşması
Park İsmi Tabelasının Açılışı
“Mübadele’nin 100. Yılı Parkı” tabelasının törenle açılışı
Katılımcıların alkışları eşliğinde fotoğraf çekimi
Denize Karanfil Bırakma Etkinliği
Katılımcılar sahile yürüyüşü
İskelede Mübadil Ve Deniz Şehitleri İçin Dua
Herkesin eline birer karanfil dağıtılır
Kısa bir anma konuşması sonrası denize karanfil bırakılır
Müzik Dinletisi
Mübadillerin kültürünü yansıtan Selanik türküleri ve ezgileriyle müzik dinletisi
İkramlar ve Sohbet
Park içinde çay, kahve ve mübadele dönemini yansıtan geleneksel lezzetlerden oluşan ikramlar
Katılımcılar arasında sosyal etkileşim ve anılar paylaşılır

YORUM YAP