Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in başlattığı Fındık Verimliliği (FINVER) Projesi kapsamında, Türkiye’de ilk kez fındıkta Zirai İnsansız Hava Araçlarıyla ilaçlama yapıldı. Yeni uygulamayla birlikte, yamaç arazilerden oluşan zorlu coğrafyada hem zamandan hem maliyetten hem de işçilikten tasarruf sağlanacak.
Ordu’da fındıkta birim alandan daha fazla ürün almak için başlatılan Fındık Verimliliği (FINVER) Projesi, tüm hızıyla sürüyor. Daha önce ‘Fındığa Büyükşehir Eli Dokunuyor’ ve ‘Fındık Dalda, Aklın İşçide Kalmasın’ projeleri ile büyük ses getiren Büyükşehir Belediyesi, FINVER Projesi ile tarım alanındaki atılımlara devam ediyor.
Bu yıl 300 dönümlük fındık bahçesinde başarıyla pilot uygulaması başlatılan FINVER’de hedef, gelecek yıl 1.000 dönümlük arazide bu uygulamayı sürdürmek olacak. Proje kapsamında âtıl vaziyette olan fındık bahçelerinin bakımı ise Büyükşehir Belediyesi tarafından A’dan Z’ye yapılıyor.
Tarımda geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak verimliliği artırmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki TARNET ile başlattığı ortak çalışma ile yine bir ilke imza attı. FINVER projesi kapsamında, Büyükşehir Belediyesi tarafından bakımı yapılan 300 dönüm fındık bahçesinde, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki TARNET A.Ş.’ye bağlı zirai insansız hava araçlarıyla (ZİHA) ilaçlama yapıldı.
Ordu’da yaygınlaşması planlanan yeni sistemle birlikte, hem zamandan, hem maliyetten hem de işçilikten yüzde 45 oranında tasarruf sağlanacak.
BAHÇELER 5 YILLIĞINA KİRALANIYOR
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Proje Koordinatörü Asım Suyabatmaz, “Fındık Verimliliğini Artırma Projesi (FİNVER) kapsamında bahçesine bakamayan vatandaşlarımızdan bahçelerini kiralıyoruz. 5 Yıl boyunca, budamadan gübrelemesine, ilaçlamadan hasadına kadar tüm süreci kapsayacak çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. 5 yıl boyunca da aynı bahçeden iki katı ürün almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda teknolojik imkanlardan da üst düzeyde yararlanmaya çalışıyoruz” dedi.
FINDIK BAHÇELERİNDE İLK KEZ KULLANILIYOR
Zirai İlaçlama Araçlarının fındık bahçelerinde ilk kez kullanıldığına dikkat çeken Suyabatmaz, “Bugün burada fındık yetiştiriciliğinde ilk kez kullanılan Zirai İnsansız Hava Aracıyla (ZİHA) dakikalar içerisinde 10 dönümlük bir alanı ilk kez ilaçladık. Bu ilaçlama sayesinde, hem zamandan, hem maliyetten hem de işçilikten tasarruf etmiş bulunuyoruz. Vatandaşlarımıza ekonomik katkı sağlarken aynı zamanda Türkiye’nin stratejik ihracat kalemi olan fındığa bir katma değer sağlıyoruz” diye konuştu.
ULAŞILAMAYAN NOKTA KALMAYACAK
ORTAR A.Ş. Genel Müdürü Sancar Eser ise “ORTAR A.Ş olarak Türkiye’de ilkleri yapmaya devam ediyoruz. Ordu’da, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile birlikte fındıkta Zirai İnsansız Hava Araçlarıyla birlikte ilaçlama başlattık. Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatlarıyla birlikte Tarım Kredi Kooperatifleriyle gerçekleştirdiğimiz birçok projemiz var. Engebeli bir arazi yapımız var. Bu arazi yapısıyla birlikte ulaşılamayan bahçelerimiz var. Bu İnsansız hava araçlarıyla birlikte ulaşılamayan nokta kalmayacak. Bundan sonra da tarımla ilgili diğer alanlarda Zirai İnsansız Hava Araçlarını kullanmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
AMAÇ GİRDİ MALİYETLERİNİ EN AZA İNDİRMEK
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki TARNET AŞ Operasyon Hizmetleri Direktörü Mustafa Gül, “ Ordu Büyükşehir Belediyesi ile birlikte fındık bahçesi ilaçlama hizmeti için buradayız. Bölgedeki arazi şartlarının dik ve eğimli olmasına bağlı olarak maliyetlerin yüksek olması nedeniyle dronle ilaçlama çalışması yapacağız. Amacımız tarımdaki girdi maliyetlerini düşürerek, verimi artırmayı hedefliyoruz” dedi.
HEM ZAMANDAN HEM DE MADDİ OLARAK TASARRUF SAĞLAYACAK
TARNET A.Ş Ziha Operasyon biriminden İbrahim Çalışkan ise “ Bugün Ortar A.Ş ile birlikte fındık bahçelerinde drone ile ilaçlama yaparak bir demo çalışması yapacağız. Zihanın kullanım amacı, geleneksel yöntemlerle mümkün olamayan ilaçlama ürünlerinde bu sistemlerle ilaçlama yaparak, hem zamandan, hem de maddi olarak kolaylık sağlıyoruz.