Fındık Tarımında Çocuk İşçiliği Önlenecek!

Yayınlanma Tarihi :

Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, Giresun’da fındık tarımında çalışan işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi ve çocukların tarlada çalışmak yerine sosyal ve kültürel etkinliklerle daha donanımlı hale getirilmesi çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi ortaklığında yürütülen “Türkiye’deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” çerçevesinde bilgilendirme toplantısında çocuk işçiliği ele alındı. Bakanlık ve ILO temsilcilerinin katıldığı toplantıda Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, ilgili kurum ve kuruluşlar, Meslek Odaları, Birlikler ve STK’ların katılımıyla yapıldı.

GİRESUN’DA MODEL PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

Toplantıda, Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven açılış konuşması ve “Giresun’da Mevsimlik Tarım İşçileri, Aileleri ve Özellikle Çocuklarına Yönelik Yenilikçi Bir Uygulama Modeli” hakkında sunum yaptı. Sunumda bu yenilikçi uygulama modelinin amacı, işbirliği yapılan kurumlar, hedef kitlesi, Giresun’da tarım işçisine ihtiyacın ortaya çıkması, 2020 ve 2021 yıllarında yapılan faaliyetler, 2022 yılı hazırlık çalışmaları ve 2022 yılı METİP projesinin detayları paylaşıldı.

Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, Dünyanın en kaliteli fındığının Giresun’da yetiştirildiğini belirterek, hasat sezonunda kente diğer bölgelerden mevsimlik işçi göçü yaşandığını kaydetti.

Başta Doğu ve Güneydoğu illeri olmak üzere geçen yıl 26 ayrı ilden mevsimlik işçilerin çalışmak için Giresun’a geldiğini kaydeden Tanrıseven, “Hayata geçirdiğimiz proje ile hem fındık işçilerinin çalışma ve barınma koşullarını iyileştirmek, hem de yasal olarak yasaklanmış olan çocuk işçiliğini önlemek için çalışmalar yapıyoruz” dedi. Tanrıseven şöyle konuştu:

ÇOCUKLARIN YERİ TARLA DEĞİL OKUL

“Aileleriyle Giresun’a gelen ve çocuklar, tarlada çalışmak yerine eğitmenlerimiz nezaretinde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde bulunuyor. Böylece hem çocuk işçiliği önlenirken hem de çocuklara kentimizi tanıtarak, kendilerini yeni eğitim yılına hazırlıyoruz. Bu yıl projenin kapsamını genişleterek devam ettireceğiz.”

Toplantıda, ILO Türkiye Ofisi, Kıdemli Proje Koordinatörü Ayşegül Özbek Kansu ise çocuk işçiliği bilgilendirme sunumu ve video gösterimini yaptı. Kansu, özellikle çocuk işçiliği kavramı, çocuk işçiliğinin nedenleri ve sonuçları, Dünyada ve Türkiye’de çocuk işçiliği istatistikleri, tarımda çocuk işçiliği ve çocuk işçiliği ile mücadele konularında bilgi verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Uzmanı Anıl Akçay da Türkiye’de çocuk işçiliği ile mücadele tarihçesi isimli sunumu anlattı. Akçay, mevzuatımızda çocuk işçiliği, dünden bugüne çocuk işçiliği ile mücadele, ulusal politika belgelerinde çocuk işçiliği ile mücadele, özellikle 11.Kalkınma Planı, Ulusal İstihdam Stratejisi (2014-2023), Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023), Çocuk İşçiliği ile Mücadele İzleme ve Değerlendirme Kurulu ve diğer çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Programda, ILO Danışmanı Özgür Çetinkaya tarafından Tarımda Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi için Paydaşların Katılımı, Çocuk İşçiliğinin Politika ve Stratejilere Dâhil Edilmesi, Çocuk İşçiliğinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Çalışmayı gerçekleştirildi. Çalıştayda tüm kurum temsilcileri bilgi ve tecrübe paylaşımı ile katılım sağladı.

Uluslararası Çalışma Örgütü Kıdemli Proje Koordinatörü Ayşegül Özbek Kansu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uzmanı Anıl Akçay, Giresun’da modelin başarı ile uygulanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Giresun Valiliğine, ilgili kurumlara ve projeyi yürüten Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven’e teşekkür ettiler.

Basın No: