Trabzon’un Arsin İlçe Belediyesi tarafından yapılan başvuru ile yörede fazlası ile üretilen çeşit olan Foşa Fındığı için Resmi Coğrafi İşaret Belgesi alındı.
Belgenin teslimi ve ‘Fındığın Öyküsü’ konulu fotoğraf yarışmasından derece alanlara ödülleri Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde törenle verildi.
Arsin Belediye Başkanı Muhammed Sait Gürsoy, ilçeye bağlı ve eski ismi de Foşa olan Fındıklı köyünün Osmanlı Salnamelerindeki kayıtları üzerinden hareket edilerek, yörede üretilen ve daha çok çerezlik olarak değerlendirilen Foşa fındığına coğrafi işaret aldıklarını söyledi.
Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız Eyyüp Ergan da, birim alandaki fındık üretimimizin dünya ortalamasının altında olduğuna dikkat çekerek, verim ve kaliteyi arttırmak için borsa olarak yaklaşık 20 yıldır çeşitli projeler uyguladıklarını hatırlattı.
Başkanımız Ergan konuşmasında şu görüşleri dile getirdi:
“Tarihte baktığımızda Trabzon’a fındığın ne kadar değer kazandırdığını görürüz. Borsamız da işlem gören ana ürün olan fındıkta önemli çalışmalar yapıyoruz. Trabzon’da 62 bin hektar alanda ortalama 50 bin ton fındık üretiliyor. Bu da dönümde 100 kilonun altına düştük demektir. Ama dünya ortalamasına bakıldığında 200-300 kilo arasında üretim rakamları mevcut. Bunu mutlaka arttırmalı ve dünyaya daha çok fındık satmalıyız.
Biz bunun için örnek bahçeler oluşturduk. Örneğin Kaşüstü’nde yaptığımız bahçede dönüm başına 300 kiloyu şimdiden yakaladık. Çok sayıda örnek bahçemiz var. Son olarak Ortahisar Belediyesi ile ortaklaşa yaptığımız çalışma ile bahçelerimizi yeniliyoruz. İnşallah Trabzon’da eskiden olduğu gibi 100 bin tonluk üretimi tekrar yakalayacağız.
Foşa fındığı Değirmendere’nin doğusunda üretiliyor. Ama üretimi yetersiz. Doğu ve Güney Doğu’da çerezlik olarak üretilen fındık foşa fındığıdır. Bu coğrafi işaretin arkasından üretimi ve kalitesini artıracak çalışma da yaparsak daha fazla kazanç elde edebileceğiz.”