Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Giresun’da Hayvancılıkta Yeni Destekleme Modelinin Anlatıldığını duyurdu. Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle; ”Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Ersoy başkanlığında; 12 Kasım 2024 Salı günü İl Müdürlüğü toplantı salonunda İl Müdürü Dr. Muhammet Angın, İl Müdür Yardımcısı, Şube ve İlçe Müdürleri, üretici/yetiştirici örgütlerinin temsilcileri ve önder yetiştiricilerin katılımıyla “Hayvancılıkta Yeni Destekleme Modeli Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı” düzenlendi.
Toplantıda sunum yapan Daire Başkanı Ersoy tarafından sürdürülebilir, verimli ve kaliteli hayvansal üretim ile güvenli gıda arzını temin etmek için hayvancılık zincir politikalarının belirlendiği ve bu politikalardan önemli bir tanesinin de desteklerin etkinleştirilmesi politikası olduğu vurgulandıktan sonra hayvancılıkta yeni destekleme modelinden bahsedildi.
Yeni destekleme modeliyle hayvancılık desteklerinin ilk defa 3 yıllık olarak açıklandığı, aile işletmelerine temel destek kadar ilave destek verileceği, genç ve kadın çiftçiler ile birinci derece tarımsal örgüt üyeliği olan yetiştiriciler ve gezginci arıcılık yapanlara ilave destek verileceğinden bahsedilerek hastalıktan ari işletmelerde doğan dişi buzağılara ilave 4 kat daha fazla destek verileceği hususu vurgulandı. Hayvancılık desteklerinin temel (büyükbaş, küçükbaş, arıcılık ve ipek böceği) ve ürün geliştirme (çiğ süt, besilik sığır ve tiftik) destekleri adı altında iki başlıkta ele alındığı, bu desteklerin belirlenen yönlendirme ve verimlilik kriterleri ile belli katsayı oranlarında ilave desteklerle artırıldığı ve yeni dönemde anaç koyun/keçi desteği yerine kuzu/oğlaklara destek verileceği hususları anlatıldı.
Giresun dahil Doğu Karadeniz illerinde hayvancılık işletmelerinin büyük bir bölümünün küçük ölçekli aile işletmelerinden oluştuğu, bu kapsamda 20 baş altında büyükbaş hayvan varlığı bulunan işletmelerde bin lira olan temel buzağı desteğine ilave aile işletmesi desteği adı altında buzağı başına bin lira daha verileceği ve 100 baş altında küçükbaş hayvan varlığı bulunan işletmelerde ise 200 lira olan temel desteğe ilave dişi kuzu başına 200 lira daha aile işletmesi desteği verileceği hususu anlatıldı.
Toplantı sonunda katılımcıların sorular cevaplandı ve görüş/önerileri alındı. Yetiştirici örgütlerinin temsilcileri tarafından ilimizin neredeyse tamamına yakınını oluşturan aile işletmelerine ‘temel destek tutarı oranında ilave olarak verilen aile desteğinin’ memnuniyet verici olduğu dile getirildi.
Toplantıdan sonra Daire Başkanı Ersoy, sektörel ziyaretler kapsamında Piraziz ilçesinde faaliyet gösteren bir hayvancılık işletmesini ziyaret ederek bir dizi incelemelerde bulundu.”