İmalat ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren satın alma müdürlerinin mal ve hizmet satın alma grafiği gösteren endekse (PMI) göre, ekonomideki zayıflamanın 2020 mayıs ayından sonra en düşük seviye ye ulaştığı ifade edilmektedir.
Siparişlerin zayıflığına ilaveten üretimde de üst üste altıncı kez aylık bazda yavaşlama grafiği ortaya çıkan PMI son beş yılın en düşük seviyesinde olduğu kaydedilmektedir. Bu kapsamda ihracat siparişlerinin yavaşlamaya geçmesi, dış talepte durgunluğa işaret etmekte olduğu ifade edilen veriler ışığında, en belirgin ivme kaybının giyim ve deri ürünlerinde görüldüğü en zayıf yavaşlamanın ise gıda da gerçekleştiği vurgulanmaktadır.
İstihdam bazında da en belirgin azalışın tekstil sektöründe olduğuna vurgu yapılan PMI verileri çerçevesinde süreci değerlendiren Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “Tüm sektörlerde yaşanan daralmaya ilave olarak tekstil sektöründe risk oranının üstünde bir olumsuzluk söz konusudur. İhracat ağırlıklı ve istihdam ağırlıklı daralmanın önüne geçilmesi hem ulusal kazanımlar hem de yerel istihdam kapasitesi açısından zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda daralmanın pandemi etkisinin yoğun hissedildiği 2020 Mayıs ayından beri en üst seviyeye ulaştığı görülmektedir. Bu etkide lirada ki zayıflığın yanı sıra hammadde fiyatlarında ki yükselişin ihracat durgunluğunda etkili olduğu ifade edilmektedir. Dolayısıyla giyim sektörü başta olmak üzere ihracatta pazar hakimiyetinin devamı adına imalata yönelik destekleme ve iyileştirme başlıklarının gözden geçirilmesi zorunlu hal almıştır.”