Yaz budaması işlemine, çiçeklenme döneminden sonra başlanabilir. Asmanın çiçek açmayan tellerden aşmış dalları kesilmelidir. Çiçek açmış meyve dallarından sonra 7-8 yaprak sayılarak budanır. Yerden tele kadar olan ana gövdeden çıkan obur sürgünler koparılmalıdır. Yaşlı dallar üzerinden dik açıyla çıkan sürgünler gevrek ve kırılgan olduğundan büyümeden çıkarılmalıdır. Kivi bitkisi sarılıcı tırmanıcı olduğundan, dalların birbirine giren, dolanmış kısımları kesilmelidir.
Kivi asmalarında gölgede kalan gözler, zayıf gelişerek gelecek yıl olacak verimi olumsuz etkiler. Güneş gören meyveler, gölgede kalanlara oranla daha iri ve kaliteli olur. Yaz budaması ile asmalar arası hava koridoru açılarak, bahçenin havalandırılması sağlanmalıdır.
Aşırı derecede yapılan yaz budaması meyvede güneş yanıklıklarına sebep olacağından, budamada aşırıya gidilmemelidir.
Kivi bahçelerinde yeni çıkan meyvelerden, üçlü grupların tek meyveye düşürülmeli ve ikiz, üçüz, fan tabir edilen meyveler çıkarılmalıdır.
Konu ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak için Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerini ziyaret edebilirsiniz.