DOLAR35,6661% 0.11
EURO37,1908% 0.1
STERLIN44,0162% 0.11
FRANG39,3362% 0.03
ALTIN3.157,23% 0,51
BITCOIN104.148,130.334
reklam

Tarımsal Üretim Planlaması Bölge İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarımsal Üretim Planlaması Bölge İstişare Toplantısının Ordu’da Gerçekleştirildiğini duyurdu.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Tarımsal Üretim Planlaması Bölge İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi
reklam

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle; ”Bakanlığımız tarafından hazırlanan “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkındaki Yönetmelik Taslağı”nı değerlendirmek üzere “Tarımsal Üretim Planlaması Bölge İstişare Toplantısı” nın 9. su ilimiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler, Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Dr. Mehmet Hasdemir, Genel Müdür Yardımcımız Uğur Erdem, HAYGEM Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin Gümüşhane, Bayburt İl Müdürleri ve bu illerde tarımsal alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; Sizleri fındık, bal ve kivi diyarı Ordumuzda ağırlamaktan ve böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Yakın geçmişte yaşanan pandemi süreci ve Ukrayna Rusya Savaşı tarım sektörünün ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir. Bu yaşanan süreçler ülkeleri tarım politikalarını yeniden gözden geçirmeye ve gıda arz güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler almaya sevk etmiştir. Ülkemizde de bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştirilmiş olup özellikle atıl arazilerin üretime kazandırılmasına yönelik önemli projeler uygulanmıştır. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen bu projeler ile ilimizde de atıl tarım arazilerinin değerlendirilmesi noktasında önemli mesafeler kaydedilmiş ve yaklaşık 27 bin dekar atıl tarım arazisi üretime kazandırılmıştır. Bu projelerin uygulanması noktasında büyük çaba sarf eden Sayın Genel Müdürümüze ve tüm emeği geçenlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki tarımsal üretimin planlanması ile birlikte yapılan bu çalışmalar daha da anlamlı hale gelecek, stratejik önemi olan ürünlerin üretiminin güvence altına alınmasıyla beraber gıda arz güvenliği de sağlanmış olacaktır. Yapılan bu çalışmalarla ilgili bölge toplantılarının düzenlenerek sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu çalışma sahada paydaşlarımızın vereceği katkılarla başarıya ulaşacaktır. Ben ülkemiz tarımının geleceği açısından son derece önemli bulduğum bu çalışmanın başlatılmasında; başta Sayın Bakanımız İbrahim YUMAKLI olmak üzere emeği geçen Bakanlığımızın tüm yönetici ve çalışanlarına şükranlarımı sunuyor, toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Toplantıya katılım sağlayan tüm katılımcılara yapacakları katkı ve katılımları için teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız M. Hilmi Güler’de yaptığı konuşmada; “Bugün burada yapmış olduğumuz toplantı belki de en önemli toplantılardan biri. Çünkü enerji güvenliği ile birlikte en önemli konulardan biride gıda güvenliği. Böyle kıymetli bir toplantıdan çok önemli kararların ve sonuçların çıkacağı kanaatindeyim. Tarım ve Orman Bakanlığı ülkemiz tarımının gelişmesi adına çok önemli işler yapıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de ilimiz tarımı için çok önemli projeler uyguluyoruz. Biz burada 81 ile örnek olacak bir Türkiye modeli oluşturmak için uğraşıyoruz. Özellikle tarıma elverişli olduğu halde çeşitli sebeplerden dolayı ekilmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla 4 yılda üreticilere 460 ton arpa, yulaf, buğday, patates, nohut, yeşil mercimek, mısır, soya fasulyesi, bal kabağı ve karma yem bitkisi tohumu dağıttık. 2019 yılından bu yana verilen desteklerle birlikte 27 bin dekar atıl arazi yeniden üretime açıldı. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza ek gelir kaynakları oluşturmak ve atıl arazileri tekrar tarıma açmak için başlatılan çalışmalar olumlu sonuç verdi. Birçok yeni ürünü Ordu’nun verimli topraklarıyla buluşturduk. Ekimi yapılan tohumlarla birlikte yem maliyeti düşerken hayvancılığa olan ilgi de her geçen gün artmaya başladı. Tarım alanında rehber olacak bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, alınan kararların ilimize ve bölgemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından konu ile ilgili sunum yapan Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Dr. Mehmet Hasdemir; “Bugün burada siz değerli katılımcılara Bakanlık olarak “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkındaki Yönetmelik Taslağı”nı neden hazırladığımızı, tarım kanununda yapılan değişikliğin kapsamını ve her şeyden önemlisi planlama sürecini nasıl yapacağız onları sizlere arz edeceğim. Şunu baştan belirtmek isterim ki tarım 81 ilimizde 23.8 milyon hektar tarım arazimizde her bölgenin kendine münhasır özellikleri ile icra edilen bir faaliyettir. Dolayısıyla bu faaliyetleri planlamak sadece Ankara’nın yapacağı bir iş değildir. Bunu planlayacaksak yerelde sizlerin görüş ve önerileri doğrultusunda planlayacağız. Evet, biz bir taslak çalışma hazırladık ancak bu çalışmayı sizlerle beraber nihai hale kavuşturmak istiyoruz. Ben de bu yüzden sizin aranızdayım ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde bir araya geldik” dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Dr. Mehmet Hasdemir yaptığı sunumdan sonra soru cevap kısmına geçilmiş burada planlama ile ilgili sektörün öneri ve talepleri alınarak toplantı son bulmuştur.”

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.