DOLAR34,4965% 0.09
EURO36,2494% -0.29
STERLIN43,6146% -0.06
FRANG38,9175% -0.13
ALTIN2.960,90% 0,88
BITCOIN98.360,014.882
reklam

1 Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri Gerçekleştirildi.

11 Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri İstanbul Kavacık’ta bulunan Yaşam Merkezi’nde 25 Aralık 2022 pazar günü gerçekleştirildi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
1 Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri Gerçekleştirildi.
reklam

Kokteyl ve ve Haymana Belediyesi’nin Kültür Müzesinden getirilen Sakarya Meydan Muharebesi resimleri ve Tirebolu’nun resimlerin yer aldığı resim sergisinin açılışıyla başlayan programda yöresel lezzetler katılımcılara ikram edildi.

Sergide Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut ve Başkan Yardımcısı Enver Yurtdaş İstanbul Milletvekili ve katılımcılara resimlerle ve Haymana ile ilgili bilgiler verdi.

SAKARYA SAVAŞININ ÖNEMİNİ TAM OLARAK ANLAYAMADIK

Tirebolu dernekler Federasyonu Başkanı İbrahim Aydın yaptığı açılış konuşmasında “Bu yıl Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri’nin 11. sini düzenliyoruz. Pandemi döneminde yapamadığımız bu etkinliğimizin bu günlere taşınmasında emeği geçen tüm başkanlarımıza ve yönetici arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Haymana’da 3600 e yakın Giresunlu şehidimiz var. Bugün Giresun’da sokakta herhangi birini çevirseniz, mutlaka burada şehit ola atalarımız ile bir yakınlığını bulursunuz. Hem Giresunlular olarak hem de Türkiye olarak Sakarya Savaşı’nın önemini tam olarak anlayamadık ya da anlatamadık. Çanakkale kaybedilseydi belki İstanbul giderdi ancak Sakarya Savaşı kaybedilseydi tüm ülke giderdiği ve bugün biz başka bir bayrağın altında yaşıyor olabilirdik.” dedi.

TİREBOLULU OLMAKLA GURUR DUYUYORUM 

Programda konuşan İstanbul milletvekili Emine Gülizar Emecan “Ben de bir Tireboluluyum. Tirebolu bir ilçe, kabuğuna sığmayan ve ülkenin her yerine dağılan bir ilçe. Tireboluların böyle bir etkinlik düzenlemesinden ve bu etkinliği geleneksel hale getirmesinden dolayı mutluluk duyuyorum. Emeği geçenleri ve tüm Tirdef yönetimini kutluyorum. Bugün çok anlamlı. Bugün burada şehitlerimize anıyoruz.  Sakarya Meydan Muharebesi çok önemli bizim için Tirebolu’da Giresun’dan kalkıp buralarda şehit düşen atalarımıza sahip çıkan ve bugün aramızda olan Haymana Belediye başkanımıza da çok teşekkür ediyorum şehitlerimize verdikleri bu önemli değer için” dedi.

BU ETKİNLİK TESADÜF DEĞİL

Etkinlikte konuşma yapan İstanbul milletvekili Hasan Turan yaptığı konuşmada “Bir etkinliğin birincisinin yapılması tesadüf olabilir ancak 11. sinin  yapılması tesadüf değil bir emeğin bir başarının ürünüdür. Hafta sonu olması münasebetiyle çok yoğun bir şekilde etkinliklere katılıyoruz. Karınca misali her etkinliğe yetişmeye çalışıyoruz. Dün birlikte çalıştığımız dostlarımızın bugün torunları ile yine bu cemiyetlerde birlikte çalışıyoruz. Bu tür etkinliklerde birimiz bayrağı alır burçlara diker, geriden gelenlerde bu bayrağı korur.Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm yönetim kurulu üyelerini ve başkanımızı tebrik ederim.” dedi.

HAYMANA BİR MOZAİK

Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut yaptığı konuşmada Haymana’daki şehitliğin yapılmasında Tirebolu dernekler Federasyonu çok büyük emeğinin olduğunu şu anda başkanlık görevini yürüten İbrahim aydın ve diğer yönetim kurulu üyelerine bu çabalarından dolayı teşekkür ettiğini belirterek “Haymana’nın bir mozaik. Her yöreden insanın bulunuyor. Haymana nüfusunun %70’ini ülkemizin çeşitli illerinden gelen kürt kardeşlerimiz oluşturuyor. Ankara’nın adli olaylar bakımından en sondan 1. sırada olan ilçesiyiz. Biz haymanada kardeşçe yaşamayı başarmış bir ilçeyiz.” dedi. 

TİREBOLULAR ÖZ KARDEŞİMİZ

Turgut yaptığı konuşmada 101 yıl önce Giresun’dan Tirebolu’dan kalkıp Haymana’da Vatan müdafasında üç binin üzerinde şehit olduğunu belirterek “Vatanı kurtarmak için Giresun’dan Tirebolu’dan gelen ve Sakarya Meydan Muharebesi’nde şehit düşen 42 ve 47 alaylar mehmetçikleri ve Hüseyin Avni Alparslan için geçen yıl Cumhurbaşkanımızın Telekonferans yöntemi ile katılımıyla Şehitlik Anıtımızı açtık. Burada İbrahim Aydın başkanının çok büyük emeği var. Diğer başkanlarımız ve yönetici arkadaşlarımızın da emeğine teşekkür ediyoruz. Vatan müdafaası için Haymana topraklarında şehit düşen evlatlarınız, atalarınız tabii ki bizim de evladımız ve atamız. Şehitlerimize sahip çıkmak bizim görevimiz. Sizler nasıl sahip çıkıyorsanız tabii ki biz de onlara sahip çıkacağız. Biliyorsunuz Tirebolu belediyemiz ile yaptığımız sözleşme ile kardeş belediye olduk. Biz diyoruz ki Giresunlular bizim kardeşimiz ama Tirebolular öz kardeşimiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi 

  1. SINIF İŞLER 35. SINIF TİPLERLE YAPILAMAZ.

Tirdef’in eski başkanlarında ve kültür günlerini başlatan Prof. Dr. Halit Keskin yaptığı konuşmada Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır bu etkinliğe gelmemesinden dolayı duyduğu Üzüntüyü belirterek “Geçen yıl da yapılan etkinliğe gelmemişti sayın Başkan.  Ayrıca Giresunumuzun 5 milletvekilini de bugün burada görmeyi arzu ederdik. Sivil toplum kuruluşlarında görev yapmanın böyle etkinlikler organize etmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Çok değerli bir hocamız vardı Prof. Dr. Erdal Eren bize asistanlığımız döneminde şöyle bir şey söylerdi. 1. sınıf işler 35 sınıf tiplerde yapılmaz. Sözümün yanlış anlaşılmasını istemem. Bunu söylememdeki amaç bu tür derneklerde sivil toplum kuruluşlarında görev göreve talip olanların o görevi yapacak yetkinliğe sahip olması çok önemlidir. Tirebolu 11 kültür ve sanat ürünlerini katılımın azlığı bizleri de mutsuz etti. Umuyorum ki bundan sonraki etkinliklerimizde daha güçlü içerikler ve daha güçlü katılımlarla bu etkinliklere devam edebiliriz.” dedi 

TARİH, TURİZM VE TARIM PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Panel’de Haldun Domaç Tirebolu tarihi ile ilgili kısa bilgiler verirken Doğal Dükka’nın sahibi Şevket Alaaddinoğlu Tirebolu’da tarımsal alanda yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi ve markalaşma güvercinin anlattı.  Alaaddinoğlu yaptığı konuşmada Tirebolu’da 42 Tirebolu çayının değerinin düşürüldüğünü idda ederek, “Tirebolu ve yöresinde bu çaya tadını veren  üretimi yıllık 8000 ton civarında. Ancak piyasaya sunulan çayın 40000 ton. Tirebolu’da üretilen çay başka bölgelerde üretilen çay ile karıştırılarak 42 Tirebolu çayının marka değeri düşürülüyor. Bu konuda birçok şikayet alıyoruz. Markalaşmada önemli olanın ürünün değerinin korunmasıdır. Yılda 8000 ton üretilen 42 Tirebolu çayının bütün süpermarketlerde satılmasının her yerde Tirebolu 42 çayı diye reklam yapılması doğru değil.” dedi.

TİREBOLUYU YÖNETENLER TURİZMİN FARKINDA DEĞİL

Yeniköy mahallesine eşiyle yaptığı bir gezi sırasında eski İstanbul Oteli’ni gördüklerini ve burayı değerlendirme fikrinin o gün ortaya çıktığın belirten prodüktör Şafak Karaman “Tirebolu’nun geleceğinin turizm. Tirebolu’da bu altyapı var. Nedense ne Tirebolular ne de Tireboluyu yönetenler bunun farkında değil. Yaptığımız yatırımla buraya dikkat çekmeye, burada bir anlayışı değiştirmeye çalışıyoruz. Kendinizi tanıtmanız için bir şeyler yapmanız gerekir. Tirebolu’da bir muhtar küçük dokunuşlarla ne kadar farklar yarattı hepimiz görüyoruz. Sosyal medyada sadece bir kare resim çekmek için binlerce insanın bu renkli sokaklara akın ettiğini gördük.”

Üsküdar Belediyesi Kültür Müdürü Mesut Meyveci, Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Ufuk Özdemir, Esenyurt Belediye Meclis Üyesi Dilek Altay Şimşir, Eski Bursa Milletvekili Zafer Hıdıroğlu, Beykoz Belediye Meclis üyesi Hüseyin Kuruderi, Haymana Federasyonu Başkanı Suat Dinç, Giresun Federasyonu Başkanı Muhterem Memiş, Kurucu Başkan Çınar Çetinkaya, Eski Başkanlardan Haldun Domaç ve Necdet Demirel de birer selamlama konuşması yaptı. Etkinliğe katkı sağlayanlara günün anısına plaket takdimi yapıldı.

Programda araştırmacı yazar İlknur Bektaş cumhuriyetin kadın kahramanları ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirirken Türk Halk Müziği sanatçısı Eser Durmuş ve kemençe sanatçısı Hüseyin Çendeoğlu katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

Programa konulan Hüseyin Avni Belgeseli ve Söyleşi programda yaşanan aksaklılar nedeniyle gerçekleştirilemedi.

11 Tirebolu kültür ve sanat günlerine İstanbul milletvekilleri Emine Gülizar Emecan ve Hasan Turan, Eski Bursa Milletvekili Zafer Hıdıroğlu, Giresun Federasyonu Başkanı Muhterem Memiş Harşit Federasyonu Başkanı Temel Bilecen Üsküdar Belediyesi Kültür Müdürü Mesut Meyveci, Belediyesi meclis üyesi Devrim Alparslan Beykoz Belediyesi meclis üyeleri Hüseyin kuruderi ve Temel Karadeniz, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Tirebolular katıldı.

Haber: Abdullah Öner MERAL

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.