Üretim ve ihracatında dünya liderliğini elinde bulunduran Türkiye’de, verim ve kaliteyi arttırmak için yaklaşık 20 yıl önce çalışmalara başlayan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından 2014 yılında farklı dikim sistemleri ile oluşturulan Örnek Bahçeler’in bazılarında bu yılki rekoltenin dekarda 200 kilogram civarında olacağı tahmin ediliyor.
TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, sektörle ilgili tüm kesimlerle işbirliği yaparak başlattıkları verim ve kaliteyi arttırma çabalarının meyvelerini beklenenden önce almaya başladıklarına dikkat çekti.
Arslantürk yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Üreticilerimizin ilgi gösterdikleri bahçelerin önemli kısmında dikimin üzerinden 6-7 yıl geçmesine rağmen, bu yıl dekarda 150-200 kilograma kadar fındık verecek bahçeler bulunduğunu tespit ettik. Mesela Yomra’nın İkisu Mahallesi’ndeki tek gövdeli ağaç sisteminin uygulandığı bahçeden bu yıl dekarda 200 kilogram civarında fındık rekoltesi bekliyoruz. 7 yaşındaki bu bahçemiz 10 yıllık olup, ağaçlar gelişimini tamamladığında dekarda 500 kilogram fındık üretecek hale gelecektir.”
İkisu Örnek Bahçe sahibi Ömer Ustaömeroğlu da, çok ağaçlı ocak sistemi yerine tek gövde üzerinde fındık yetiştirmeden her bakımdan avantajlı olduğunu gördüklerini belirterek, üreticileri bahçelerine özen göstermeye, dolayısıyla da üründen daha fazla gelir sağlamaya davet etti.
Dünya fındık üretiminin yüzde 70’e yakın kısmını gerçekleştiren Türkiye’de, son yıllarda verim ve kaliteyi arttırma çalışmalarında bahçeler geleneksel ocak sisteminin dışında, tek gövde, ikili ve sıralı sistemlerle dikilirken, modern tarım uygulamaları da makineler kullanılarak yapılıyor.