DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN96.940,00-0.357
reklam

AFAD Kriz Merkezinde Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
AFAD Kriz Merkezinde Koordinasyon Toplantısı Yapıldı
reklam

Giresun ve çevresinde meydana gelen şiddetli yağış ve fırtına olaylarına müdahale etmek amacıyla Vali Mehmet Fatih Serdengeçti başkanlığında, AFAD Kriz Merkezinde Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi.

Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü AFAD Kriz Merkezinde 26 Kasım Pazar günü saat 14.00’te Vali Serdengeçti başkanlığında yapılan toplantıya ilgili Vali Yardımcısı Dr. Davut Sinanoğlu ve kurum amirleri katıldı.

Toplantıda, Giresun ve ilçelerinde 26 Kasım Pazar günü etkili olması beklenen şiddetli fırtına öncesinde alınan tedbirler ve herhangi bir olumsuzluk yaşanması halinde yapılacak çalışmalar bir kez daha gözden geçirildi.

Vali Serdengeçti, sadece kurumların alacağı tedbirlerin yeterli olmayacağını belirterek, vatandaşların da yapılan uyarılara ve uygulanan tedbirlere uymalarının önemli olduğunu söyledi.

Toplantıda, ilgili kurum amirleri tarafından; afet öncesi alınan tedbirler ve muhtemel bir olumsuzluk halinde yapılacak çalışmalar ve koordinasyonla ilgili bilgi paylaşımında bulunuldu.

Vali Serdengeçti, toplantı sonrası “AFAD Kriz Merkezimizde Koordinasyon Toplantımızı gerçekleştirdik. İlimizde etkisini gösteren fırtına hadisesi ve beklenen yağışlar için başta AFAD olmak üzere tüm kurumlarımız ile birlikte teyakkuz halindeyiz. Yaşanan olaylara ivedilikle müdahale ediyor, gerekli tüm tedbirleri alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından fırtına sonucunda ortaya çıkan durumlar ve yürütülen çalışmalar hakkında da Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Vali Serdengeçti’ye detaylı bilgiler verildi.

Vali Serdengeçti, fırtına nedeniyle oluşan acil durumları yakından takip ederek, vatandaşlarımızın sağlık durumları hakkında bilgi almak ve moral vermek amacıyla 26 Kasım Pazar günü akşam saatlerinde de Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki yaralı vatandaşlarımızı ziyaret etti. Vali Serdengeçti, hasta yakınlarıyla da görüşerek geçmiş olsun dileklerini iletti.

Ziyaretler sırasında Vali Serdengeçti, sağlık personeli ve hastane yöneticileri ile bir araya gelerek yapılan çalışmalar hakkında da bilgi aldı. Fırtına sonucu yaralanan 12 vatandaşımızdan 9’unun taburcu edildiği, 3 vatandaşımızın tedavilerinin ise devam ettiği bilgisini alan Vali Serdengeçti, hastanelerde tedavi gören vatandaşlarımızın sağlık durumlarıyla birebir ilgilenerek, gerekli tedbirlerin alındığını ve en iyi şekilde hizmet verildiğini ifade etti.

Vali Mehmet Fatih Serdengeçti, ziyaretlerin ardından yaptığı açıklamada, “İlimizde etkisini gösteren fırtınadan dolayı yaralanan hemşehrilerimizi ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgiler aldık, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik.” ifadelerini kullandı.

Vali Serdengeçti, fırtınadan etkilenen bölgelerdeki diğer alanlarda yapılan çalışmaları da yakından takip edip, koordinasyonun sürdüğünü belirterek, vatandaşlarımızın herhangi bir acil durumda 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aramalarını ve yetkililerin talimatlarına uymalarını hatırlattı.

Yaşanan fırtına sonrası durumla ilgili ana başlıklar şu şekildedir:

1. Genel Durum

  • 112 acil çağrı merkezine 835 çağrı yapılmış, mükerrer kayıtlar çıkarıldıktan sonra 23 ağaç direk devrilmesi, 140 danışma/ bilgi (Çatı uçması ve ağaç devrilmesi ihtimali, düşen çatı parçaları ve ağaç dalları, direklerde kıvılcım vb.), 2 kurtarma, 1 sıkışma, 21 tehlike arz eden durumlar, 50 yangın ve 106 çatı/tabela uçması olmak üzere toplam ihbar sayısı 343 olarak güncellenmiştir.
  • Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 3 orman yangını, 157 çatı uçması, 1 yol kapanması ve 1 ağaç devrilmesi olmak üzere toplam 162 ihbar alınmıştır.
  • Meteoroloji verilerine göre, ilimizde fırtına, en yüksek seviye olarak Kümbet Yaylası’nda saatte 182,5 km hızında esmiştir.

2. Elektrik ve İletişim Altyapısı

  • Elektrik hatlarında meydana gelen kesintiler nedeniyle 14 mahalle ve 141 köyün elektrik hattında çalışmalar devam etmektedir.
  • Orman ve ağaçlık bölgelerden geçen hatlarda yangına sebebiyet vermemesi amacıyla fider kesintileri yapılmıştır.
  • 48 adet sistemde 1254 internet ve 1131 telefon hattı kesik durumdadır.

3. Orman Yangınları ve Çevre Hasarları

  • Orman Bölge Müdürlüğü tarafından toplam 1 orman ve 6 kırsal alan yangınına müdahale edilmiş ve söndürülmüştür.
  • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Giresun Merkez’de 4, Yağlıdere ilçesinde 1, Dereli’de 1 ve Bulancak ilçesinde 3 adet olmak üzere toplam 9 binada hasar tespiti yapılmış olup hasar tespit çalışmalarına devam edilmektedir.

4. Ulaşım ve Yol Güvenliği

  • Karayolları güzergahında herhangi bir yol kapanması olmamıştır.
  • Giresun İl Özel İdaresi ekipleri tarafından 3 köyde çatı uçması ve ağaç devrilmesi nedeniyle kapanan yollar ulaşıma açılmıştır.

5. Eğitim ve İş Yerleri

  • 7 okulda çatı uçması olayı yaşanmış, ancak can kaybı veya yaralanma olmamıştır.
  • Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ait 14 tesiste çeşitli hasarlar meydana gelmiştir.
  • Giresun Merkez Büyük Sanayi Sitesi’nde 8 iş yerine ait kepenk uçmuş ve 3 çatı hasar görmüştür.

6. Emniyet ve Jandarma Faaliyetleri

  • Emniyet ve Jandarma ekiplerince trafik ve asayiş yönünden gerekli önlemler alınmış ve çalışmalara devam edilmektedir.
  • Giresun İtfaiyesi, 301 ihbar üzerine merkezde 89 vakaya müdahale etmiştir.

7. Sağlık Durumu

  • Fırtına sebebiyle hastanelere başvuran 12 vatandaşımızdan 9’u taburcu olmuştur.
  • 3 vatandaşın tedavileri devam etmektedir.

8. Çalışmaların Genel Durumu

  • Toplam 865 personel, 246 araç ve 32 iş makinesi çalışmakta veya teyakkuz halinde hazır beklemektedir.

YORUM YAP