DOLAR34,5721% 0.14
EURO36,1848% -0.19
STERLIN43,5832% -0.11
FRANG38,9928% 0.13
ALTIN2.963,41% 0,05
BITCOIN98.526,274.68
reklam

Arı Kolonileri Kayıt Altına Alınıyor

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; Arı Kolonilerinin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik Yayımlandığını duyurdu.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Arı Kolonileri Kayıt Altına Alınıyor
reklam

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklama;

 Arı Kolonilerinin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik Yayımlandı

Arı Kolonilerinin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik, 22 Nisan 2022 tarih ve 31817 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, yönetmeliğin tamamına https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/04/20220422-1.htm linki üzerinden ulaşılabilmektedir. Bu kapsamda arılı kovan sahiplerinin yükümlülükleri aşağıda sıralanmıştır:

1-İşletme veya işletmelerinin kayıt altına alınmasını ve kaydedilen işletme veya işletmelerindeki kolonilerin tanımlanmalarını sağlamak.

2-Dolu veya boş duruma geçen kovanlar ile bunların işletmeleri ve işletmelerinden olacak tüm koloni hareketlerinin kayıtlarını tutmak ve bunları ilgili il/ilçe müdürlüğüne bildirmek.

3-İşletmelerinin kontrolünde yetkililerce talep edilmesi halinde son üç yıl içerisinde sorumlu olduğu kovanlara ilişkin orijin, tanımlama, varış yeri, naklettiği veya pazarladığı kovanlara ilişkin bilgileri sunmak ve denetimlerde Genel Müdürlük ya da il/ilçe müdürlüğü tarafından görevlendirilen resmî veteriner hekimlere veya Bakanlığın yetkilendirdiği gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşların görevlendirdiği yetkilendirilmiş veteriner hekimlere yardımcı olmak.

4-Kullanılamayacak durumda olan kovan ve kovan plakalarını il/ilçe müdürlüğüne             bildirmek ve bu Yönetmeliğin kovan sahipleriyle ilgili diğer hükümlerinin yerine getirilmesini sağlamak.

5-Kovan sahibi bu Yönetmelikte yer alan yükümlülüklerini yerine getirmemesinden, eksik ya da hatalı yerine getirmesinden, vermiş olduğu beyanları nedeniyle oluşacak tüm olumsuzluk ve hatalardan sorumludur.

6-Alıcı ve satıcılar, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde aldıkları veya sattıkları kolonilere ilişkin gerekli bildirimleri arı nakil belgesini doldurarak bildirim süresi (30 gün) içinde ilgili il/ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdürler.

Arılı kovanların tanımlanması için; üzerinde özgün tanımlama numaraları bulunan kovan plakaları kullanılır, plakalar talepte bulunan işletmelere il/ilçe müdürlüğü tarafından taahhütname karşılığında tahsis edilir ve kovan sahipleri tarafından kovanlara uygulanır. Bu yönetmeliğin yayımlanmasından önce kovan plakaları ile tanımlanarak kayıt altına alınmış kolonilerin/işletmelerin yeniden tanımlanmasına/kayıt altına alınmasına gerek bulunmamaktadır.

Kovan sahipleri tarafından, işletmeye gelen veya işletmeden ayrılan tüm arıların hareketlerinin kaydedildiği işletme kayıt defteri/formu tutulur. Bu defter/form en az üç yıl saklanır ve il/ilçe müdürlüğü tarafından talep edilmesi hâlinde kovan sahibi tarafından ibraz edilir.

Kovan sahibi, işletmesine ve işletmesinden yapılan koloni giriş çıkışını, kolonilerin aktif/pasif durumunu, koloni üretimini/çoğaltılmasını, kendisine ve işletmesine ait bilgilerini otuz gün içinde ilgili il/ilçe müdürlüğüne bildirir. Kovan sahibi süresi içerisinde bildirimde bulunmaz ise, ilgili il/ilçe müdürlüğü bu işletme için yapılacak arı hareketlerini kısıtlar ve gerekli bildirimlerde bulunmadığından dolayı Kanunun 36’ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre koloni başına idarî para cezası uygular.

Kovan sahipleri; 31 Aralık 2022 tarihine kadar bildirim için verilen 30 günlük süre şartı aranmaksızın koloni giriş çıkışı, kolonilerin aktif/pasif durumu, üretimi/çoğaltılması, kendisi ve işletmesine ait bilgiler için cezasız bir şekilde il/ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunabilecektir.

Tüm arı yetiştiricilerine ilanen duyurulur.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

YORUM YAP