DOLAR34,5467% 0.18
EURO36,0147% -0.62
STERLIN43,3470% -0.52
FRANG38,6490% -0.66
ALTIN3.005,46% 1,47
BITCOIN98.948,041.131
reklam

Ayhan Yüksel’den Kültür Hazinemize Bir Eser Daha…

Tarihçi Yazar Ayhan Yüksel yeni bir kitabı daha kültür dünyamıza armağan etti.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Ayhan Yüksel’den Kültür Hazinemize Bir Eser Daha…
reklam

Tirebolu Eğitim Tarihi adını verdiği ve Sıbyan Mektebinden İletişim Fakültesine alt başlığı taşıyan eser, Kadıköy Tirebolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği sponsorluğunda Arı Sanat Yayınevi tarafından yayınlandı. 

Tirebolulu Öğretmen İsmet Rizeli, “Tirebolu’da herhangi bir okulda eğitim görmüşseniz veya eğitim kurumlarında görev yapmışsanız, kitabın bir sayfasında adınızı okumak veya bir fotoğrafta kendinizi görmek sizi şaşırtmamalı. 

Bu arada kitabın tamamını okuyan ilk kişi olmak, kitabın yazarı tarafından imzalanmış ilk nüshasına sahip olmak gibi önceliklerim olduğu için Ayhan ağabeyime çok teşekkür ediyorum. 

Son görselde yer alan makalenin yazarı “Tirebolu ahalisi değerli araştırmacı Ayhan Yüksel’e minnettar olmalıdır” diye yazmış. Tirebolu ahalisi minnettarlığını bu kitaba sahip çıkarak göstermelidir diye düşünüyorum” demiş. 

Kitabın tanıtım yazısında ise “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Tirebolu özelinde eğitimde yaşanan gelişimleri ele almak üzere hazırlanan bu kitap, Sıbyan mektebinden modern eğitime başlangıç teşkil eden ibtidâî ve rüşdiye mekteplerini, buralardan gelinen ortaokul ve liseleri, Meslek Yüksek Okulu’ndan İletişim Fakültesine kadar okullaşma sürecini incelemektedir.

Tirebolu gibi o dönem için küçük bir kasaba özelliği gösteren bir yerde, halkın okullaşmaya verdiği önem, Osmanlı modernleşmesinin taşraya yansıyan görünüşü itibarıyla da dikkat çeker. Sadece ilk eğitim düzeyinde değil yüksek eğitime geçişin bir basamağı olarak orta dereceli okul talepleri, Tirebolu ahalisinin okullaşmaya ve eğitime verdiği değer yanında eğitim bilincinin yaygınlaşmasıyla da ilgilidir.

Bu kitapta halkın zihninde yer etmiş öğretmenler ve öğrenciler, istatistikî veriler Halkevi çalışmaları, Dumlupınar, Sakarya, Kazım Karabekir ve Ortacami Yatılı Okulu, günümüz eğitim camiası kadrosu başlıca konuları oluşturmuştur. Böylece eğitimle ilgili olarak geçmişle gelecek arasındaki bağlar ve zihniyetteki değişim süreçleri ortaya konmaya çalışılmıştır” deniyor.

Kitabı; Arı Sanat Yayınevinin internet sitesinden, Kadıköy Tirebolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nden, Tirebolu’da ise derneğin Tirebolu’daki yetkililerinden temin edebilirsiniz.

YORUM YAP