DOLAR34,5467% 0.18
EURO36,0147% -0.62
STERLIN43,3470% -0.52
FRANG38,6490% -0.66
ALTIN3.005,46% 1,47
BITCOIN96.548,04-1.968
reklam

Bir Sektör Yok Olmanın Eşiğinde

Fatsa Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Karataş, karayolu taşımacılığı sektöründe S plaka ile hizmet veren servis araçları sektörünün sorunlarına değinen bir açıklama yayımladı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Bir Sektör Yok Olmanın Eşiğinde
reklam
İlgili sektör temsilcilerinin kamudan aldıkları ihalelerde oluşan fiyat farkı sorununa yönelik Cumhurbaşkanı Kararları ile alınan tedbirlerin fiyat farkı mağduriyetini ortadan kaldırmadığını, sorunu derinleştirdiğini ve acil çözüm gerektiğini vurgulayan Başkan Karataş’ın açıklaması şöyle;
Salgın hastalıkla başlayarak küresel çapta ağır bir ekonomik sıkıntıya dönüşen süreç maalesef sektörlerimizi derinden etkilemeye devam ediyor. Elimizden geldiğince her sektörün yaşadığı sıkıntıyı, sorunları raporlaştırmaya ilgili mercilere ulaştırmaya gayret ediyoruz.
Bu süreç içerisinde yaşadıkları sorunları tekrarla vurguladığımız gruplardan biri de karayolu taşımacılığı sektöründe kamu kurumlarından aldıkları ihalelerle servis işi yapan S plakalı araçlar.
Pandemi başlangıcından beri raporlaştırdığımız sorunların bazılarına çözüm sunulmuş olsa da bu girişimler nihai noktada bu sektördeki sorunların derinlemesine büyümesine ve artık içinden çıkılmaz bir hale gelmesine ne yazık ki engel olamadı.
Uzun zamandır kamudan aldıkları ihalelerde devam eden ekonomik darboğaz, döviz kurundaki anormal hareketlilik, akaryakıt fiyatlarında öngörülemeyen hızlı artış nedeniyle fiyat farkı sorunu ile karşı karşıya kalan ve maliyet sorunları yaşayan S plakalı esnaflarımızın bu sorununu defalarca ilgili mercilerde dile getirdik.
Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de 5202 ve 5203 sayısı ile yayımlanan ve Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan sözleşmelerde oluşan fiyat farkı mağduriyetlerinin önüne geçmeyi hedefleyen Cumhurbaşkanı Kararları ilgili sektörlerin temsilcileri için bir umut oluşturmuş olsa da uygulama esasları belli olduktan sonra yarayı kapatmayı bırakın merhem olmaya dahi yetmeyecek olduğunu üzülerek müşahede ettik.
Akaryakıt fiyatlarındaki artış tüm kamuoyunun malumu iken, yapılan son düzenlemeyle birlikte ilgili sektör temsilcilerine yönelik hesaplanan fiyat farkı %9 gibi bir orana tekabül etmekte bu oran ise bırakın oluşan zararın telafisini, sadece son bir haftadaki akaryakıt fiyatında meydana gelen değişim karşısında dahi erimektedir.
Kamu ihalelerine talip olan sektör temsilcileri mevcut durum karşısında sürekli zarar etmelerine rağmen yaptırımlar nedeniyle mevcut sözleşmelerinden cayma işlemi de gerçekleştirememekte ve her geçen gün katlanarak artan zararlarıyla faaliyetlerine devam etmeye gayret etmektedirler. Hal böyle olunca da sektör artık durma, hatta tamamen yok olma noktasında gelmiş bulunmaktadır.
Aynı tehlike kamudan yapım işi alanlar için de, mal alım ihalelerine baş vuranlar için de aynı şekilde mevcuttur fakat Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilimle birlikte kontrol edilemez şekilde artış izlenen akaryakıt fiyatları kamuya ihalelerle hizmet sunan S plakalı araçları artık faaliyet gösteremeyecek duruma getirmiş, alınan tedbir ise açıkça yetersiz kalmıştır.
Konu ile ilgili olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne de ilgili tedbirlerin uygulama esasları ile ilgili değişiklik yönünde görüş ve önerilerimizi de içeren güncel raporumuzu hazırlıyoruz.
Fiyat farkı hesaplama formülasyonunun güncellenmesinden başlayarak ilgili sektör temsilcilerinin kamu borçlarında erteleme ve yeni düzenlemelere varana kadar birçok noktada görüş ve önerilerimizi içeren raporumuzda vurgulayacağımız hususların temsilinin sağlanması hususunda gereken girişimlerde bulunmak üzere de çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Bu noktada daha önce olduğu gibi hükümetimizin ilgili mercilerinin sorunun çözümü ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda irade göstereceklerine güvenimiz tamdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

YORUM YAP