DOLAR35,1992% -0.13
EURO36,7884% 0.13
STERLIN44,2843% -0.08
FRANG39,1024% -0.09
ALTIN2.978,21% 0,51
BITCOIN95.976,79-2.523
reklam

Çatalağaç Köyü Madenleri İçin ÇED Raporu İstendi mi?

Doğankent Çatalağaç Köyü Keltaş Yaylası Mevkiinde maden sahasını ziyaret eden CHP Tirebolu İl Genel Meclis Üyesi Ömer Cebeci bu maden sahası için Giresun Valisi Enver Ünlü “ÇED raporuna gerek yoktur” dedi mi diye sordu.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Çatalağaç Köyü Madenleri İçin ÇED Raporu İstendi mi?
reklam

Maden sahasını Doğankent CHP İlçe Başkanı İrfan Tüfekçi ve Harşit Vadisi Platformu üyeleri ile ziyaret eden Cebeci maden sahasında incelemeler yaptıktan sonra verdiği demeçte “bu maden sahasını işletmek için çed raporu alındı mı? Alınmadıysa neye göre alınmadı. Giresun Valisi Sayın Enver Ünlü’nün “ÇED Raporuna gerek yoktur” dediği iddia ediliyor, gerçekten dedi mi? Biz çıkarılacak madenin Samsun’da işleneceğini zannediyorduk. Çıkarılan madenin şantiye sahasına yapılan tesiste işleneceği söyleniyor. Yaklaşık 70 derecelik eğimde ve bol yağışlı bir bölgede yapılacak bu tesisin yıkılmayacağını kim garanti edecek? Maden sahasında baraj bendi benzeri birkaç yapının yapılacağı ve buraya toprak döküleceği söyleniyor. Bu eğimde bu yapılar ne kadar güvenli olacaktır? Yarın aşırı yağış sonucu buranın beraberinde getireceği rüsubat Tirebolu Gümüşhane yoluna kadar iner ve o yol temizlenemeyecek boyuta gelebilir. Bunun sorumluluğunu kim alabilir? Daha şimdiden çıkarılan hafriyatın yol kenarlarına ve dere yataklarına vahşice döküldüğünü gördük. Bunun sonucu oluşan çamurlu su Harşit Çayını bulandırmış ve bulanık su Tirebolu’ya ulaşmış” dedi.

Harşit Vadisi Platformu Üyesi Çınar Çetinkaya ise “Sahada gördüğümüz kadarıyla; maden çıkartma öncesi yapılan hafriyat çalışmaları tamamıyla bu işin ruhsat şartlarına uygun olmadığıdır. Devletimizin hiçbir kurumunun denetim kurulları bu yapılan çalışmalara kesin onay vermemeleri gerekiyor ama maalesef siyasi baskı herkesi mi sindirmiş? Bu kadar korkusuzca çevreyi ve doğayı yani dereleri ve orman içlerini gayri yasal biçimde vahşice kazı artıklarıyla dolduran müteahhit belli ki bir yerlerden destek almaktadır.

Biz madenciliğe karşı değiliz. Bu işi yapacak firma, sözleşme ve ruhsat maddelerine uysun bizim için yeterlidir. Derelere doldurduğu çamur 50 km ileride Harşit Çayının döküldüğü Karadeniz’i bile çamura bulamıştır. İlgilileri göreve davet ediyoruz” dedi.

Oksijen deposu ve yüzyıllık biyo çeşitlilik niteliği tescillenen ağaçların olduğu bölgede yapılan bu çalışmanın daha dikkatli yapılmasını isteyen bölge halkı devlet yetkililerinin olaya daha dikkatli yaklaşmasını istedi.

Geziye Ömer Cebeci yanında Doğankent CHP İlçe Başkanı İrfan Tüfekçi, Harşit Vadisi Platformu Üyeleri Çınar Çetinkaya, İbrahim Balcıoğlu ve Bilal Doma katıldı. Haber: İbrahim Balcıoğlu

YORUM YAP