DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN95.309,18-2.255
reklam

Çoban Fasulyeleri Toprakla Buluşturuldu

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Çoban Fasulyeleri Toprakla Buluşturuldu
reklam

ÇOBAN FASULYELERİ TOPRAKLA BULUŞTURULDU

Üreticilerin sadece kendi ihtiyaçları için ürettiği ürünlerin yaygınlaştırılması ve tanıtılması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalara devam ediliyor.

Bu kapsamda Gürgentepe ilçesinde sadece ihtiyaçların giderileceği kadar ekimi yapılan çoban fasulyesinin bugünkünden daha fazla yaygınlaşması ve kalitesinin artırılması için Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve DOKAP iş birliğinde 19 üreticiye 20 dekar alanda tesis kuruldu. Kurulan bu tesislerde üreticiler eşliğinde çoban fasulyesinin ekimi gerçekleştirildi.

Üretimi teşvik etmek ve tarımsal ürünlerden daha çok katma değer elde etmek amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesinin uygulamaya koyduğu “Sözleşmeli Tarım Modeli” ile Gürgentepe ilçesinde ekimi gerçekleştirilen fasulyelerin alım garantisi ORTAR tarafından sağlanacak.

“ÜRETİLEN ÜRÜN İÇİN ALIM GARANTİSİ VERİYORUZ”

Tarıma verilen desteklerin yanında uygulamaya konulan sözleşmeli tarım modeli ile üretilen ürünler için alım garantisinin verildiğini ifade eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bütün hemşerilerimin öncelikle Hıdırellez’ini tebrik ediyorum. Bu anlamlı günde bir bereket çalışması yaptık. Gürgentepe’ye çoban fasulyesi ekimi gerçekleştirdik. Bu vesileyle hem fasulyenin tanıtımını yapmış olduk hem de baharın gelişini bu ekimle kutlamış olduk. Bu fasulye Türkiye’de ve dünyada isim yapacak bir ürün. Protein değeri, kolay pişmesi ve lezzeti açısından çok iyi bir fasulye denilebilir. En önlemli özelliklerinden biri de dekarda 500 kg verim alınması. Bu anlamda bu ürün ilave gelir kaynağı olup ürün çeşitliliğini sağlamış olacak. Bu fasulyenin büyümesi de modern usullere göre sağlanacak. Öte yandan Büyükşehir Belediyemiz tarafından tarıma verdiğimiz desteklerin yanında uygulamaya koyduğumuz sözleşmeli tarım modeli kapsamında üretilen ürün için alım garantisini de veriyoruz. Gıda arz güvenliği geleceğin en önemli konusu olacak. Dünyada ve ülkemizde görülen salgın sonrasında da gıda konusu çok önemli bir hal almış durumda. Biz aynı zamanda Ordu’nun kendine yeten bir il olması için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte de tarım ve hayvancılığa büyük önem veriyoruz” dedi.

“SONUNA KADAR ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Ürün çeşitliğinin artırılması ve üreticilere ilave gelir kapısının açılması için çalışmalar gerçekleştirildiğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Burada fasulye yetiştiriciliğini geliştirmeye yönelik uygulanan projenin tohum ekim işlemini gerçekleştirdik. Ürün çeşitliğinin artması anlamında üreticilerimize ilave gelir kapısı açmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda Ordu Büyükşehir Belediyemiz, DOKAP ile birlikte uyguladığımız önemli projelerimiz var. Bu projelerden bir tanesi de bu fasulye yetiştiriciliği. Projemiz kapsamında il genelinde 85 dekar yeni oluşturacağımız üretim alanlarımız var. Bu ürünümüzün telli destek sistemi ile iple askıya alarak yetiştirilmesini sağlayacağız. İçinde bulunduğumuz dönem bize tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Sayın Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in belirtiği gibi sonuna kadar üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK BİR ADIM ATILDI”

Ürün çeşitliliğinin artırılması anlamında yapılan çalışmalar ile ilgili memnuniyetlerini belirten üreticiler, “Bu tür fasulyelerden 750 rakım üzerinde çok iyi verim alınıyor. Gürgentepe de rakımı yüksek olan ilçelerden biri olduğu için burada çoban fasulyesi ekimi yapıldı. Ürün çeşitliliğinin artırılması anlamında büyük bir adımı atıldı. Bizlere destek sunan herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştular.

YORUM YAP