DOLAR34,5212% -0.09
EURO36,2410% 0.57
STERLIN43,4714% 0.32
FRANG38,7641% 0.28
ALTIN3.006,08% 0,02
BITCOIN97.879,870.258
reklam

Dip sürgünleri verimin düşmesine sebep oluyor.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Dip sürgünleri verimin düşmesine sebep oluyor.
reklam

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal YILMAZ, fındık bahçelerinde incelemeler yaparak budama konusunda üreticilerimize uyarılarda bulundu.

Ordu İl Müdürü Kemal YILMAZ fındık bahçesinde yaptığı açıklamada; “Fındıkta budama işlemleri ile ilgili sahada incelemeler yaparken bir bahçemizde budama konusunda bazı eksikliklerin olduğunu gördük ve bu konuda açıklama yapma gereği duyduk. Genel anlamda üreticilerimiz budama konusunda iyi durumda olsalar da halen bazı bahçelerimizde dip sürgünü temizliğinin yapılmadığını görüyoruz.  Şuan içerisinde bulunduğumuz bu bahçemizde özellikle dip sürgünü temizliği konusunda yapılan bazı hatalar mevcut. Dip sürgünleri yılda en az iki defa kesilmek suretiyle bahçemizden uzaklaştırılmalıdır. Çünkü dip sürgünleri bizim esas verim çağındaki dallarımızın topraktan alacağı besin maddelerine ortak olmakta ve bahçemizin veriminin düşmesine sebep olmaktadır. Bundan dolayı dip sürgünü temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bizim dip sürgünlerine ihtiyacımız yok. Bunlardan verim almıyoruz tam tersine verimin düşmesine sebep oluyor. Bundan dolayı dip sürgünü temizliği yapmayan üreticilerimiz en geç Mayıs ayına kadar bunları keserek bahçeden uzaklaştırmalıdır. Aynı zamanda bu sürgünler ocaklarımızın havalanmasına engel olmakta ve birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır” dedi.

Budama işlemi yapılırken verim çağındaki dalların kesilmemesi gerektiğinin özellikle altını çizen İl Müdürü; “Bahçelerimizde verim kaybına sebep olan diğer önemli bir hata da verim çağındaki dalların kesilmesidir. Şuan içerisinde bulunduğumuz bahçede de üreticimizin gençleştirme adı altında verim çağına gelmiş ve en az 10 yıl daha verim alacağı dalları kestiğini görüyoruz. Bu da birim alandan elde edilen verimi olumsuz etkilemektedir. Hâlbuki sağlıklı bir fındık dalından 20-25 yıl ürün alınabilmektedir. Bu bakımdan üreticilerimizin verim çağına gelmiş dalları kesmeden budama işlemini yapmaları büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında üreticilerimizin budama yaparken dalları toprak seviyesinden kesmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

YORUM YAP