DOLAR34,2254% 0
EURO37,1118% 0.04
STERLIN44,5350% 0.02
FRANG39,2701% -0.02
ALTIN2.980,18% 0,14
BITCOIN76.118,780.511
reklam

“Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması” Sempozyumu Sona Erdi

Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde, Giresun Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Artvin Çoruh Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, …

Yayınlanma Tarihi : Google News
“Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması” Sempozyumu Sona Erdi
reklam

 Gümüşhane Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi’nin akademik katkılarıyla gerçekleştirilen, Türk Tarih Kurumu, ADVTY Kurumu’nun da desteklediği, “Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması” konulu sempozyum 03 Kasım 2022 Perşembe günü yapılan iki ayrı oturumun tamamlanması ile birlikte sona erdi.

Prof.Dr. İbrahim Ethem ATNUR’un başkanlığını yürüttüğü üçüncü oturumda; Prof.Dr. Mesut Çapa, “Karadeniz’de Rum Çetecilik Faaliyetleri”, Doktorant Öğretim Görevlisi  Kartal Kaan Şimşek, “Doğu Karadeniz’deki Kuva-yi Milliye’nin Karakteristik Özellikleri”, Doç. Dr. Oktay Karaman, “Giresunlu Topal Osman Ağa ve Milis Kuvvetlerinin İşgalci Kuvvetlere ve Azınlıklara Karşı Vermiş Olduğu Mücadele”, Araştırmacı Ayhan Yüksel, “Savaş Yıllarında Giresun, Tirebolu, Görele ve Öne Çıkan İsimler”, Muhammet Talha Çopuroğlu, “Hüseyin Avni Alpaslan Bey ve Askeri Faaliyetleri”, Dr. Seniha Nurdan ise, “Savaşın Öteki Yüzü: Doğu Karadeniz İşgalinde Kuva-yi Milliyeci ve İşgalci Kadınlar” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sempozyumun öğleden sonra gerçekleştirilen son oturumunu ise Prof. Dr. Mesut Çapa yönetti. Bu oturumda, Prof. Dr. Cafer Çiftçi, “Doğu Karadeniz’den Bursa’ya Yapılan Göçler 1860-1900”, Dr. Öğretim Üyesi Resul Turan, “Rus İşgali Altında Rize”, Dr. Öğr.Üyesi Mustafa Arıkan, “Birinci Dünya Savaşında Rize’de Yaşanan Rus İşgali”, Dr.Öğr.Üyesi Melike Karabacak Yılmaz, “Çarlık Rusya’sı Döneminde Murgul’da Osmanlı Tebası İşçiler”, Dr. Canan Çetinkaya, “Ölümden de Ağır Esir Düşmek, Doğu Karadeniz’in İşgalinde Ruslara Esir Düşen Türk Askerleri”, Dr. Öğr.Üyesi Muhittin Kul, “Karadeniz’de Osmanlı Rus Rekabeti: Yılan Adası Meselesi”, Araş.Gör. Mehmet Çetinkaya ise, “Birinci Dünya Savaşı Sırasında Artvin ve Çevresinden Göçler” konulu tebliğlerini sundular.

Oturumların sona ermesinin ardından, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yılmaz Can ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven Özdem tarafından katılımcılara belge takdimi yapıldı.

Sempozyumun sonuç bildirgesi ise, Ramada Otel’de yapılan ve çok sayıda davetlinin katıldığı yemekli bir törende Koordinatör Ömer Erdoğan tarafından okundu. Sempozyum Düzenleme Komitesinde yer alan Kurum ve Kuruluşların temsilcileri davetliler huzurunda sonuç bildirgesine imza attılar.

Kapanış oturumunda söz alan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yılmaz Can, iki gün süren sempozyumun dolu dolu ve çok verimli geçtiğini hatırlatarak; emeği ve katkısı geçen herkese teşekkürlerini dile getirdi. Özellikle yakın tarihimizi, ecdadımızın mücadelelerini gelecek nesillere doğru ve eksiksiz bir biçimde aktarılmasından söz eden Rektör Can, bu tür akademik faaliyetlerin hem kültürel, hem de sosyal anlamda önemli bir fonksiyon icra ettiğini dile getirdi.

Kapanış oturumunda ayrıca, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hamdullah Çuvalcı, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Akdoğan, Eski Bursa Milletvekili Zafer Hıdıroğlu, Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, DOKAP Başkanı  Hakan Gültekin, Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ak birer konuşma yaptılar.

Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, törene canlı telefon bağlantısı ile katılarak; Türkiye’nin tarihi açısından çok önemli bulduğu bu sempozyuma işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılamadığını ancak sonuç bildirgesi ve görüşülen konuların kendisine aktarılacağını söyledi.

Sempozyumun sonuç bildirgesinde, Doğankent Belediyesi’nin isminin “Harşit” olarak değiştirilmesi, Harşit Vakfı’nın kurularak, Harşit Savunmasının süreklilik arz edecek şekilde anlatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının kurumsallaştırılması, sempozyumun uluslararası forma dönüştürülmesi, komşu ülkelerin üniversiteleri ile işbirliği yapılması, sempozyum dilinin zenginleştirilmesi, bildirilerin hem kitap olarak hem de dijital olarak yayınlanması  gibi kararlara yer verildi.

Kapanış oturumu ve sonuç bildirgesi imza töreninde,  ilimiz protokolünün yanı sıra İstanbul, Bursa, Sakarya başta olmak üzere bir çok farklı ilden izleyiciler de hazır bulundu.

YORUM YAP