Festivale Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Vali Enver Ünlü, AK Parti Milletvekilleri Sabri Öztürk, Kadir Aydın, GRÜ Rektörü Yılmaz Can, Emniyet Müdürü Saruhan Kızılay, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Şahin, AK Parti İl Başkanı Kenan Tatlı, siyasi parti il başkanları, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Bazı geleneklerin yaşatılması amacıyla düzenlenen ve Aksu Deresi’nin denizle buluştuğu yerdeki alanda düzenlenen festivalde protokol ve vatandaşlar, bu yıl da 7 çift 1 tek taşı sırtları dereye dönük olacak şekilde dilek tutarak fırlattı. Ayrıca, bir başka geleneği yaşatmak adına da üç ayaklı sacayağın içinden üç kez dilek tutup geçildi.
Yöre halkı tarafından hicri takvime göre 7 Mayıs baharın müjdecisi olarak kabul edilen ve bu tarihte uzun yıllardır kutlama yapılan festivalde bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi, Afyonkarahisar Belediyesi, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, Ankara Polatlı Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekipleri ile stant kuran 23 ülkeden bazıları gösteri sundu.
ŞENLİKOĞLU: “GELENEKLERİMİZ BİZİM İÇİN DEĞERLİ VE ÖNEMLİ”
Festivalde bir konuşma yapan Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu: “Fındığın Başkenti Kirazın Anavatanına, Yeşiliyle Mavisiyle özdeşleşmiş güzel Giresun’umuza, 45’incisini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Giresun Aksu Festivalimizin açılış törenine, hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz.” diyerek şunları kaydetti:
“Geçmiş dönem bu coğrafyada ve topraklarda yaşamış büyüklerimizin gelenek ve görenekleri, bizler için çok değerli ve kıymetlidir. Bu değerlere sahip çıkmak ve yaşatmak, özellikle gelecek nesillere Atalarımızın bu geleneklerini aktarmak ve anlatmak bizlerin en önemli görevlerindendir. Dört bin yıla dayanan Mayıs Yedisi Şenliğimiz bölge illerimizi de kapsayarak Giresun tarihinde her zaman apayrı bir yere sahip olmuştur. Koronavirüs dönemi hariç binlerce yıldır hiçbir yıl kesintiye uğramadan vatandaşlarımızla bu coşkuyu yaşadık. 2 yıl maalesef uzak kalsak da çok şükür bugün böyle güzel bir günde yine bir aradayız, festivalimizi yaşıyor ve yaşatıyoruz.
Bizler değerlerini yaşayan ve yaşatan kültüre sahip kadim bir milletiz. Şehrin idarecileri olarak bu değerleri gelecek nesillerimize öğretmeli, anlatmalı ve aktarmalıyız. Belediye olarak en önemli görevimiz kendi kültürümüzü önce şehrimizde daha sonra da ülkemiz ve uluslararası arenada tanıtmaktır.
Yerli ve yabancı gruplarımızın katılımıyla, şehrimizde çok güzel bir birliktelik yürüyüşü gerçekleştirdik ve festival ateşimizi yaktık. Ardından bu gece Sarvan bölgesinden yöresel oyunlarımız eşliğinde erken saatte başlayan yürüyüşümüzü gerçekleştirerek buraya geldik. Tabi eski dönemlerde büyüklerimiz yaylalardan köylerden hayvanlarını Aksu deremizin denizle buluştuğu bu alana getirerek, burada en güzel şekilde yıkayıp süslemesi ve burada kurulan pazarlarda görücüye çıkarması gibi çok güzel geleneklerimiz de var. Bu gelenekler bizler için çok kıymetli ve çok değerli. Mayıs Yedisi Şenliğimizde sacayaktan geçip, Aksu deremize yedi çift bir tek taş atıp, memleketimize en güzel şekilde hizmetler yapmayı dileyerek yerine getireceğiz.
Biz yerel yönetimlerin idarecileri olarak tabi sadece ritüelleri yerine getirmekle kalmıyoruz. Cennet Şehrimiz Giresun’u daha yaşanabilir bir hale getirmek için tüm gayretimizle çalışıyoruz. Sizler için Mega Projelerimizi hayata tek tek geçiriyoruz. Son üç yılda hayal dahi edilmeyen birçok projeyi hayata geçirerek şehrimizin geleceğine adeta ışık tuttuk. Alt ve üstyapı çalışmalarımız başta olmak üzere şehrimizin acil neye ihtiyacı varsa projelerimizi bir bir hamdolsun hayata geçiyoruz. Sosyal, kültürel ve estetik açıdan, görülmeyen hizmetleri çok şükür hizmetinize sunuyoruz.
Bu akşam Karadeniz Bölgemizin en büyük, en konforlu ve en modern plajını sizlerin hizmetine açıyoruz. Artık bundan sonra sürekli açılış yapmaya ve hizmetleri sunmaya bıkmadan usanmadan devam edeceğiz diyoruz. Yöresel kültürümüzün ve geleneklerimizi hatırlamak ve yaşatmak adına tüm şehrimizi Mayıs Yedisi Şenliklerine doyasıya yaşamaya ve yaşatmaya davet ediyorum. Festivalimizin şehrimize ve hemşehrilerimize bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum. Katılımlarınızdan ötürü hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
YEREL SANATÇILAR
Diğer yandan, festivalde Giresunlu yerel sanatçılarımızda sahne alıyor.
Bu kapsamda festival alanında ve Kale’de yerel sanatçılarımız konser vererek izleyicileri coşturdu. Yerel sanatçı konserleri festival boyunca programda yer alıyor.
GECE 03.00’DA 4 BİN YIL ÖNCESİNE GİDİLDİ
Uluslararası Giresun Aksu Festivali kapsamında 19 Mayıs gecesi saat 03.00’da Sarvan Köyü’nden başlayıp şenlik alanında sona eren yürüyüş ilgi çekti.
Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu’nun da katıldığı yürüyüşle birlikte 4 bin yıllık öncesine dayanan yıllar yeniden yaşandı.
İlk olarak köydeki toplanma merkezinde atalarımızın dedelerimizin yaptığı gibi yaprak üzerinde oluşan çiseden bir damla alarak, ateşte kaynayan süt mayalanıp yoğurda çevrildi. Sonra ise gaz lambalarıyla birlikte Aksu Festival alanına yüründü. Giresun simidi, çökelek ve pekmez ile birlikte yapılan kahvaltının ardından gün doğumuyla festival alanına gelindi.