DOLAR34,5594% 0.15
EURO36,1885% -0.18
STERLIN43,5419% -0.15
FRANG39,0161% 0.16
ALTIN2.980,82% 0,63
BITCOIN98.699,994.816
reklam

Fındık Bahçelerinde Yabancı Ot Mücadelesi

Fındık bahçelerinde bahçe altı temizliğinin; yabancı ot mücadelesinin yapıldığı bu günlerde üreticilerimizin yapmış olduğu yanlış uygulamalar ileride giderilmesi zor hasarlar oluşturabilir.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
reklam

Fındık bahçelerinde bahçe altı temizliğinin; yabancı ot mücadelesinin yapıldığı bu günlerde üreticilerimizin yapmış olduğu yanlış uygulamalar ileride giderilmesi zor hasarlar oluşturabilir. 

Son yıllarda ilimizde fındık bahçelerinde yabancı ot ilacı (herbisit) kullanımı yoğun bir artış göstermiştir. İl Müdürlüğü olarak çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına önem verilip bu ve diğer konularda üreticilerimize aydınlatıcı bilgiler verilmesine rağmen, üreticilerimizin ilaçlama konusunda gerekli hassasiyeti göstermedikleri anlaşılmaktadır.

Fındık bahçelerinde ocakların besinine ortak olan dar ve geniş yapraklı yabancı otlarla mücadele yapılmalıdır. Fakat öncelikle kültürel metotlar (sökme, biçme) uygulanmalıdır. Kültürel metotlarla başarılı olunamazsa ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

Fındık bahçelerinde kullanılan yabancı ot ilaçları) seçici değildir. Temas ettiği bütün bitkileri yok etmektedir. Öncelikle istenmeyen hangi yabancı otun yok edileceği tespit edilmeli, lokal ilaçlama yapılmalı, kesinlikle bahçenin tamamına ilaç atılmamalıdır.

İlaçlı mücadele uygulaması yabancı otların genç ve aktif olarak büyüdüğü 4-6 yapraklı oldukları devrede ve hava sıcaklığının 8-25 derece olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Yeniden çıkışlar olursa 1,5-2 ay sonra uygulama tekrarlanmalıdır.

Kesinlikle atomizörle yabancı ot ilaçlaması yapılmamalıdır. Uygun doz pülverizatörle atılmalıdır. Unutulmamalıdır ki atomizörle ilaçlama yapıldığında ilacın kontrolü zor olmakta, fındığın genç sürgünlerine ve yapraklarına da ilaç teması olduğunda fındığın zarar görmesine sebep olmaktadır.

İlaçlı mücadele tekniğine uygun yapılırsa yarar, yanlış uygulama yapılırsa zarar verir.  Yanlış uygulamayla toprağı erozyona karşı koruyan, toprak nemini muhafaza eden, faydalı böceklere barınma imkânı sağlayan bitki örtüsü yok edilmektedir. Özellikle hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesi durumunda direkt güneş ışığına maruz kalan topraktan aşırı nem kaybı olacağından iç teşekkül etmekte olan fındıkta randıman düşüklüğü yaşanabilir.

Ayrıca son günlerde üreticilerimiz fındık bahçelerinde ocak diplerindeki genç sürgünleri kesmek yerine herbisitle yok etme yanlışlığı içine girmektedirler.  Bu uygulamanın fındığa zarar verebileceği unutulmamalıdır.

İlaçlamada kullanılan aletler Arap sabunu veya Sodalı su ile iyice yıkanmalıdır.

Üreticilerimiz yanlış uygulama içine girmemeli; mücadeleye karar vermeden önce İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizden teknik destek almalıdırlar.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

YORUM YAP