DOLAR34,5298% 0.1
EURO36,1700% -0.18
STERLIN43,5491% -0.14
FRANG39,0049% 0.2
ALTIN2.977,27% 0,51
BITCOIN98.539,242.844
reklam

Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele

Yayınlanma Tarihi : Google News
Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele
reklam

Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından olan külleme hastalığı etmeni bir fungus olup, kışı yere dökülen yapraklarda hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Hastalık belirtilerini ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde gösterir. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır. Külleme hastalığında, yapraklardaki belirtiler yaprağın her iki yüzeyinde de oluşabilir. Hastalık etmeninin, yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda üst kısımlarda renk açılımları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler oluşur. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye, kıvrılmaya başlar ve vaktinden önce dökülürler. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşmakta; ilerleyen dönemlerde renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelmektedir. Özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenmektedir.

İlk ilaçlamaya Külleme Hastalığının belirtilerinin görülmesi ile birlikte fındık kozalak akarı zararlısı da dikkate alınarak Kükürt 800 g/I SC etken maddeli ilaçtan 100 litre suya 400 ml olarak başlanmalıdır. Uygulamanın ardından yağmur yağması durumunda ilaçlanma tekrarlanmalıdır.

Diğer ilaçlamalarda Fluopyram 200 g/l + Tebuconazole 200 g/I SC etken maddeli Bitki Koruma Ürününden 100 litre suya 25 ml olarak ve Boscalid 200 g/l+Kresoxim methyl 100 g/l SC etken maddeli Bitki Koruma Ürününden kullanılacaksa dekara 30 ml olarak kullanılmalıdır.

Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Çisentili ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı, hiçbir şey yenilip içilmemeli, koruyucu maske gözlük, çizme ve eldiven mutlaka bulundurulmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Mücadele 10-15 gün ara ile en az 3 tekerrür olacak şekilde tekrarlanmalıdır.

İlimizin fındıktan sonra diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. Arıların zarar görmemesi için su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması, ilaçlamaların akşamüzeri arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılması ayrıca zirai mücadele zamanı gelmeden bir hafta önceden arıcılarımızın arılarını mümkün mertebe 6 km. uzağa yerleştirmeleri gerekmektedir.

YORUM YAP