DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN96.153,84-3.149
reklam

Fındıkta tarım sigortasının son gün?

2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun yerini, 14/06/2005 tarihinde TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) Türkiye’de devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerinin yapılması,

Yayınlanma Tarihi : Google News
Fındıkta tarım sigortasının son gün?
reklam

riskin paylaştırılması ve reasürans koruması için kurulan havuz olan 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanununa bırakmıştır.

Özellikle Karadeniz bölgesinde küresel ısınma ile birlikte iklim ve ani sıcaklık değişimlerinin fındık üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır ki, fındıkta don riskinin en fazla görüldüğü aylar Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederse, bu durum bazı bölgelerde fındıkta erken uyanmayı tetikleyebilir. Ani sıcaklık düşüşleri ile de kış aylarında çiçeklenen fındık bitkisinde ortalama -2 ile -8 derecelerde hasar tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadır. Hasarın etkisi, yaşanan sıcaklığın düşüşü ve sıcaklık düşüşünün süresine bağlı olarak da değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle yağan kar esasında fındık için faydalı olarak görülse de sonrasında yaşanabilecek olası don olayları rekolte üzerinde önemli bir tehdide neden olduğu unutulmamalıdır.

Bu noktada üreticilerimiz gerekli önlemleri alarak; fındık üreticilerinin don riskine karşı alabileceği önlemlerin başında üreticilerin tarım sigortası yaptırmaları gelmektedir. Üreticilerin yaptıracakları sigorta işlemlerinin 7 gün sonra devreye gireceği için geç kalınmadan 28 Şubat 2022 tarihinden önce sigortanın yapılması gerekmektedir.

Bitkisel Ürün Sigortalarında, poliçede belirtilen primin %50’si Devlet tarafından karşılanıyor. Bitkisel Ürünlerin Sigorta yaptırılması konusunda çok fazla değişkenin olduğundan, Bitkisel Ürün Sigortası yaptırılırken ürünün yetiştirildiği bahçenin konumu, yükselti, ürünün çeşidi, ürünün verimi önem arz etmektedir.

Don olayı teminatında ise primin 2/3’ü devlet tarafından yatırılmaktadır.
Fındık için; ocak sayısı, bahçenin yaşı, son hasat tarihi vb. gibi detaylara dikkat ediliyor.         

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanları tarafından Merkez Okçu Köyü’nde 33 üreticinin katılımıyla tarım sigortaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş olup, üreticilerimizin tarım sigortası yaptırmaları ve sigorta yaptırmak isteyen üreticilerin 2022 yılı ÇKS kaydını yenilemeleri gerektiği hatırlatılmıştır. 

YORUM YAP