DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN96.732,00-2.016
reklam

Gıda İsrafına Son Ver, Geleceğini Çöpe Atma

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz; 29 Eylül tarihi “Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü” münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Gıda İsrafına Son Ver, Geleceğini Çöpe Atma
reklam

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada; “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 29 Eylül tarihi “Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü” olarak kutlanmaktadır. İklim değişikliğinin etkilerini daha da hissettiğimiz bu dönemde dünya genelinde, her yıl, üretilen gıdanın üçte biri kayba uğramakta ya da israf edilmektedir. Sadece bu kaybın büyüklüğü bile, israfla mücadelenin önemini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“Tarım ve Orman Bakanlığımız israfın azaltılması için uluslararası ölçekte yapılan çalışmalara öncülük etmektedir” diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; “Bakanlığımız, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle gıda kayıpları ve israfının azaltılmasına yönelik olarak “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” isimli büyük çaplı, uluslararası bir kampanyayı 20 Mayıs 2020 tarihinde başlatmıştır. “Gıdanı Koru” kampanyası sonucunda FAO verilerine göre ülkemizde her 4 kişiden 1’i kampanya hakkında bilgi sahibi oldu. Hanelerde yılda 664 milyon TL tasarruf edildi. Alışverişe planlı çıkan kişi sayısı arttı. Son Tüketim Tarihi (STT) ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) arasındaki fark bilinirliği %20 oranında arttı. Tüketiciler TETT’si geçmiş ancak tüketimi güvenilir durumdaki gıdaları çöpe atmayarak israfı azalttı. Yanlış porsiyon planlamasından kaynaklanan gıda israfı %22’den %13’e düştü. İsraf edilen gıdaların yeniden değerlendirilme olanı %45’ten %55’e yükseldi. Gıda israfı yapmayacağına dair 790 bin kişinin sofranasahipcik.com adresinden söz vermesiyle “çevresel sürdürülebilirlik alanında verilen en fazla söz” alanında Guinness Dünya Rekoru kırıldı” dedi.

Maalesef bilerek veya bilmeyerek, isteyerek veya istemeyerek herkesin gıda israfı yaptığını belirten İl Müdürümüz; “Gıda israfını en aza indirmemiz lazım. Bunun içinde öncelikle üretimin ve tüketimin her aşamasında gerçekleşen gıda kaybı ve israfının önüne geçilmesi gerekmektedir. Farkında olmadan kaybettiğimiz veya israf ettiğimiz gıdalarımızı korumak için öncelikle şunların şart olduğunu unutmamalıyız. Sadece ihtiyacımız olanı alabilmemiz için planlı ve listeli alışveriş yapmalıyız. İhtiyacımız kadar satın almalı ve tüketebileceğimiz kadar hazırlamalıyız. Doğru koşullarda saklamalıyız. “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” ile “Son Tüketim Tarihi” arasındaki farkı bilmeliyiz. Bu konuda herkes elini taşın altına koymalı ve geleceğimizi çöpe atmamalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.