DOLAR34,7323% -0.03
EURO36,6124% 0.18
STERLIN44,1696% 0.3
FRANG39,3371% 0.31
ALTIN2.959,71% 0,30
BITCOIN95.925,350.338
reklam

Giresunlu Fırıncılar; Ekmek Teknemizden Olmak Üzereyiz

Yayınlanma Tarihi : Google News
Giresunlu Fırıncılar; Ekmek Teknemizden Olmak Üzereyiz
reklam

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara başkanlığında bir araya gelen ekmek imalatçısı fırıncılar, sorunlarını dile getirdiler.
Ekmeğin hammaddesine son bir yılda yarıya yakın zam geldiğine vurgu yaparak, bu sürece çözüm bulunmasını talep ettiler ve “ekmek satarak, ekmek teknemizden olmak üzereyiz” dediler.

GTSO ve GESOB’a bağlı fırın işletmecileri adına Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ile Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara’nın toplantının ardından yaptıkları ortak bildiri ise şu şekildedir;

“Ülkemizin enflasyonla mücadele ve ardından gelen covid-19 salgın süreci insanımızın en temel gıda maddesi ekmek üreticisi fırıncılarımızı zor duruma düşürmüştür. Sadece un ve maya fiyatlarında son bir yılda yaşanan artış, fırıncı esnafımızın mağduriyetini ortaya koymaktadır.

Mayıs 2019’da ekmeklik bir çuval unun fiyatı 92 TL’den alınırken, bugün ise bu rakam 120 TL civarındadır. Aynı tarihte bir koli maya fiyatı 55 TL’den alınırken, bugün ise 85 TL’den ekmekle buluşmaktadır. Bu fiyat artışları karşısında fırıncı esnafımızın daha fazla dayanacak gücü kalmamıştır.
Fırıncı esnafımızın amacı ekmek fiyatını değiştirmek ya da zam yapmak değildir. Bizim yıllardır titizlikle üzerinde durduğumuz konu, sağlıklı, kaliteli ve hijyen kurallarına uygun ucuz ekmeği üretip sofralara sunmaktır. Yani vatandaşın temel gıda maddesi olan ekmeği en uygun, ucuz ve sağlıklı bir şekilde nasıl üretebilir izin gayreti içerisindeyiz. Ancak un ve maya başta olmak üzere diğer maliyet fonksiyonları elektrik, su, yakıt, poşet, kağıt ve işçilik giderlerindeki fiyat artışına karşı daha fazla dayanılmasının zor olduğunu görmekteyiz.

 Fırıncılarımızın amacı ekmek fiyatını değiştirmek ya da zam yapmak değildir. Faaliyetlerini sürdürebilecek düzeyde ürün fiyatlandırmasıdır. Bugün üzerinde durduğumuz konu sağlıklı Giresun kalite hijyen kurallarına uygun maliyetleri karşılayabilecek bir ekmeği üretip halkımızın sofrasına sunmaktır. Kısacası vatandaşımızın en temel gıda maddesi olan ekmeği en uygun, ucuz ve sağlıklı bir şekilde nasıl üretebilir izin gayreti içerisindeyiz. Ancak şu anda gelinen aşama girdi maliyetlerindeki artışlar karşısında dayanacak gücün kalmadığının fotoğrafıdır. Eğer un ve maya fiyatları başta olmak üzere diğer maliyetlerde gözle görülür bir düşüş olmazsa fırıncı esnafımızım üretim yapamaz hale gelecek ve kepenk kapatmaya kadar gitme durumuyla karşı karşıya kalacaktır.

Ayrıca Giresun kalite ekmek ile diğer şehirlerde üretilen fabrikasyon ekmeğin aynı kefede değerlendirilmesi sektör mensuplarını zor durumda bırakmaktadır. Bu süreçte sahip olduğumuz Giresun kalite kara fırın ekmeği kaybetme durumuyla karşı karşıya kalabiliriz. Dolayısıyla üretimden kaynaklanan maliyet artışının satış fiyatlarına yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu aksi durumda ekmek satarak kendi ekmeğinden olacak bir kitle yaratılacağının da bilinmesi gerekmektedir.”

YORUM YAP