DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN96.171,99-2.141
reklam

Gürgentepe Çoban Fasulyesi Tescillendi

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucunda Gürgentepe Çoban Fasulyesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Gürgentepe Çoban Fasulyesi Tescillendi
reklam

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle; ”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucunda Gürgentepe Çoban Fasulyesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Gürgentepe Çoban Fasulyesi, Gürgentepe İlçemizde 1000-1200 metre rakımda yetiştirilmektedir. Gürgentepe Çoban Fasulyesi tohumları, ilçemizde bereket getirdiğine inanıldığı için 6 Mayıs Hıdırellez Bayramında toprakla buluşturulup, Ekim-Kasım aylarında hasat edilmektedir. Gürgentepe Çoban Fasulyesi fiziksel görünümü bakımından diğer yöre fasulyelerinden farklı olup; fasulye taneleri beyaz ve iri şekillidir. Çoban Fasulyesinin çok yüksek ebat ve tane ağırlığına rağmen, 20-25 dakika gibi düşük bir sürede pişmesi, pişirildiğinde kabuk atmaması, su alma kapasitesi, aroma ve tat yönünden başka yöre fasulyelerinden kolaylıkla ayırt edilebilir. Aynı zamanda dekara verimi yüksek olup, İl Müdürlüğümüz ve Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte yürütmüş olduğumuz çalışma sonucunda 127 gr/100 tane ağırlığı ve dekara ortalama 400 kg verim elde edilmiştir” ifadelerini kullandı.


Gürgentepe Çoban Fasulyesinin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiğini belirten İl Müdürümüz; “Gürgentepe Çoban Fasulyesinin daha geniş alanlarda üretiminin yapılması ve üreticilerimize ciddi bir gelir kaynağı sağlanması amacıyla İl Müdürlüğü olarak 2020 yılı içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunmaya karar verdik. Çoban fasulyesinin bahsettiğimiz tüm bu özelliklerinin bilimsel olarak ortaya konulması amacıyla İl Müdürlüğümüz ve Üniversitemiz ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Gürgentepe Çoban Fasulyesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi” ifadelerini kullandı.

Gürgentepe Çoban Fasulyesinin üretimini artırmak amacıyla yapılan çalışmalardan bahseden İl Müdürümüz; “Gürgentepe Çoban Fasulyesinin üretimini yaygınlaştırmak ve üreticilerimizin gelirlerini artırmak amacıyla önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Gürgentepe Belediyesi tarafından uygulanan proje ile modern fasulye bahçeleri kurulmuştur. İlçemizde Coğrafi İşaretli Gürgentepe Çoban fasulyesi üretimini artırmak amacıyla çalışmalarımız devam edecektir. Gürgentepe Çoban fasulyesine coğrafi işaret alınmasında katkısı olan üreticimiz Dursun Ali ÇOBAN ile emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum.  Gürgentepe ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

YORUM YAP