Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Anadolu Ajansı özel yayınında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Hasat veya ekim zamanında olunması sebebiyle mevsimlik işçilerin bir hareketi olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, “Tarımsal iş gücünün mobilizasyonu ve özellikle tüketim noktalarına gıda ulaşımıyla ilgili gerekli tüm tedbirler alınmış durumda. Bunlarla ilgili problem yaşananlar il ve ilçe mülki idare amirliklerine veya bakanlıklarımızın müdürlüklerine başvurabilirler” diye konuştu.
ÇİFTÇİMİZİ ÜRETİCİMİZİ DOYURACAK BİR FİYAT POLİTİKASI OLUŞTURUYORUZ
Hububat alım fiyatına ilişkin çalışma yaptıklarını aktaran Bakan Pakdemirli, “Mayısın ilk haftasında, kabine toplantımızın ardından Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak. Çiftçimizi üreticimizi doyuracak bir fiyat politikası oluşturma gayreti içindeyiz. Bu sene de çiftçimizi, üreticimizi memnun edeceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.
GIDA DENETİMLERİ ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Kovid-19 salgını sürecinde bile gıda işletmelerine yönelik denetimlerin aralıksız sürdüğüne vurgu yapan Bakan Pakdemirli, geçen hafta bakanlıkça “ifşa listesi”nin yayımlandığını hatırlatarak şöyle devam etti:
“Halkın sağlığıyla oynayan ve yanlış beyanla ürün sunan işletmeleri takipteyiz. “Bal, sucuk, salam, yağda sahtekarlık yapanların hepsinin ‘Canını okuyacağız’ dedik, bunu da yapmaya devam ediyoruz. Biz sağlam duruşumuzu gösterdiğimiz takdirde Türkiye’deki ürünlerin kalitesinin artacağına eminim. Özellikle tüm işletmeler de buna riayet ettiği sürece daha çok para kazanacaklarına ve kazançlarının da bereketli olacağına eminim”
TÜRKİYE’NİN ÜRÜNLERİ SON DERECE KALİTELİ
Türkiye’nin tarımsal üretim ve işlenmiş gıda konusunda avantajlı konumda olduğunu da söyleyen Pakdemirli “Türkiye’nin ürünleri son derece kaliteli. Kaliteyi bozarak değil kaliteyi artırarak, kaliteyle rekabet ederek gıda sektörümüzü bir noktaya getirmemiz lazım. GDO’lu üretim yapan bir ülke değiliz ama bunun yurt dışına pazarlanması konusunda yeterince başarılı değiliz. ‘Türkiye sağlıklı ürünler üretilen bir coğrafya’ ambalajıyla henüz bunları yurt dışına pazarlayamıyoruz ama o noktaya da geleceğiz.”
ATIK SULARA KOVİD-19 TESTİ
Kovid-19 salgını süresince atık suyla ilgili yurt dışında yapılan çalışmalardan bahsederek “Biz de Ankara’da atık sulardan numunelerimizi aldık” diyen Bakan Pakdemirli “Testlerimizi yaptık. Değişik yerlerden aldığımız numunelerde diğer tip virüsleri yakalayabildiğimiz halde koronavirüs tespit edemedik. Bunun fazla dezenfektan kullanılıyor olmasından kaynaklandığını tahmin ediyorum. Şu an İstanbul’dan ve çeşitli yerlerden numuneler alınıyor. Amacımız atık sularda belli mahallelerde koronavirüs yoğunlaşması görürsek, bunu ilgili kurumlarla paylaşarak ek tedbirlerin alınması konusunda yönlendirmeler yapabilmek. Bilginin değeri çok önemli, o sebeple toplayabildiğimiz tüm verileri, her türlü bilgiyi kullanıp, yorumlayıp ilgili kurumlara teslim etmemiz ve yönlendirici olmamız gerekiyor” diye konuştu.