Karadeniz Bölgesinin İlk Atıcılık Poligonu Samsun’da yapılacak!
Atıcılık sporlarının en sevilen ve olimpik branşlarından olan TRAP-SKEET atıcılığı, hiçbir alt yapısı bulunmamasına rağmen Karadeniz bölgesinde yoğun rağbet gören ve daha çok avcılar tarafından av sezonları dışında yapılan etkinliklerle tanınan bir spordur.
Bölgede bir TRAP-SKEET poligonu yapılması için yıllardır verilen mücadele sonunda sonuç verirken, Karadeniz bölgesinin ilk TRAP-SKEET Atıcılık Poligonu’nun Samsun’un Çarşamba İlçesinde yapılması için harekete geçildi.
Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan’ın daha önce sözünü verdiği TRAP-SKEET Poligonunun hayata geçirmek için başlattığı çalışmalar yer tespiti ve projelendirme aşamasına gelirken, poligonun yapılacağı alanda incelemelerde bulunuldu. Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Kasapoğlu, Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri Osman Kulaberoğlu ile Ahmet Şen ve beraberindeki heyet alanda incelemelerde bulunarak bilgi alışverişinde bulundular.
İlk aşamada; SKEET kuleleri de bulunan, 5’li atış yoluna sahip 2 adet TRAP poligonu olarak düşünülen proje, daha sonra 3’e ve en son olimpik standartlara sahip 5 li poligon olarak tamamlanacak. Türkiye’de olimpik standartlara sahip tek poligon Mersin Erdemli’de bulunurken, proje tamamlanırsa ikinci olimpik poligon Çarşamba’da yapılmış olacak. İlk olarak bölgesel antrenman ve müsabakalara hizmet verecek olan poligon olimpik standartlara ulaştığında uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapabilecek.
BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN:
İLÇEMİZE VE BÖLGEMİZE BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAK!
Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan; “Bölgemizde yıllardır yoğun etkinliklerle sürdürülen ve Ata sporlarımızdan olan TRAP-SKEET atıcılığı, yer ve tesis yokluğundan ilkel ve zor koşullarda yapılmakta idi. Bölge insanı olarak da silaha ve atıcılığa düşkün bir bölgeyiz. İnsanların silaha olan tutkularını spora dönüştüren TRAP-SKEET atıcılığı bu anlamda da önemlidir. Düğünde, sokakta, coşkuda silaha sarılmak yerine poligon ortamında ve spor olarak bu tutkunun sürdürülmesi mümkün. Bizde gelen bu yoğun taleplere duyarsız kalmadık ve sözünü vermiştik. Şimdi de hayata geçirmek için çalışma başlattık. Karadeniz de ilk olacak bu poligon, hem ilçemize hem de bölgemize büyük katkılar sağlayacaktır. İnşallah en kısa zamanda hayata geçirecek ve gerek ulusal gerekse uluslararası başarıları hep birlikte yaşayacağız. Şimdiden hayırlı olsun. Bu anlamda bu çalışmamıza destek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze, Avcılık ve Atıcılık Federasyonumuza ve bu spora gönül vermiş, yıllardır mücadele veren değerli Avcı ve Atıcılarımıza teşekkür ederim” dedi.
TRAP –SKEET NEDİR?
Bir atıcılık sporu olan TRAP, TRAP makinesi tarafından fırlatılan plak hedeflerin saçma atan tüfekle vurulmasıdır. TRAP’ta Atıcı ile fırlatılan hedef arasında 15 metre mesafe vardır ve atıcı hangi yöne çıkacağını bilmediği, saatte 120 km hızla fırlayan plağı vurarak puan alır. Av Tügeğine benzeyen TRAP tüfekleri 76 cm namlu boyu ve teknik özellikleri standartlarla belirlenmiş özel bir spor tüfeğidir. Atıcı her hedefe 2 atış yapma hakkına sahiptir. 5 atış noktasından 25 atışlık setlerle müsabaka yapılır. Her TRAP poligonunda 5 yol ve her yolda 3 adet olmak üzere 15 otomatik fırlatma makinesi bulunur
SKEET’in farkı ise; TRAP poligonun her iki ucunda bulunan biri alçak biri yüksek iki kuleden fırlatılan plaklara yapılan atışlarla yapılmasıdır. SKEET atışında hilal şeklinde 8 istasyon bulunur ve atıcı her istasyondan atış yapar. TRAP atışında tüfek omuzda beklenirken, SKEET’te koltuk altında beklenir. Her iki branşta olimpiktir. Haber: Giresun Haber Ajansı