Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yeni fındık hasadı öncesi yüksek fiyattan alivre (önceden satış) satış yapıp, hasat zamanı üreticiden düşük fiyata ürün almanın peşinde olanlara fırsat verilmemesini istedi. Karan, Giresun’da kamuoyu fındık sektörüyle ilgili suni gündemlerle başka yöne çekilmeye çalışılırken, üreticinin altın teriyle oynamak isteyenlere dikkat çekti.
2020 yılı fındık hasadına 1.5 ay gibi bir süre kaldığını hatırlatan Karan, dikerken, ekerken, toplarken ter dökmeden üreticinin alın teri üzerinden para kazananların, şimdiden dalın ucundaki fındığı kendi malı gibi pazarlamaya başladığını savundu.
Karan, aldıkları duyumlara göre bazı ihracatçıların yüksek fiyattan alivre satışlarına başladığını belirterek, siz kim oluyorsunuz da daha dalın ucundaki fındığı babanızın malı gibi aleve, daleve ile satıyorsunuz? diye sordu.
SEZON BAŞI İLE SEZON SONUNDA FINDIK FİYATINDA UÇURUM OLMAMALI
Sezon başı ile sezon sonunda fındık fiyatında uçurum yaşandığını vurgulayan Karan, bu uçurumun her sezon öncesi yapılan alivre satıştan kaynakladığını ifade etti.
Karan, yeni sezon öncesi serbest piyasada fındık fiyatının düşüşe geçtiğini ifade ederek şunları söyledi;
“Her ne hikmetse bu yılda yaklaşık bir ay önce 27 liraya kadar çıkan fındık fiyatı, bugünlerde hızlı bir şekilde irtifa kaybetmeye yani düşmeye başladı. Bunun sebebini artık bilmeyen yok. Sezon sonu üreticinin elinde ürün kalmayınca, olmayan fındığın fiyatını yükseltip yüksek fiyattan ihracat yapmak isteyenler, yeni sezon öncesi ise tam tersini yapıp üreticini elinden ürününü ucuza kapatanın hesabını yapıyor. Bunu yaparken de yüksek fiyattan alivre satış gerçekleştiriyor. Üreticiden alırken, yok bu yıl rekolte yüksek, yok geçen yıldan stok fazla, yok çürük, yok aflatoksin bahaneleri, ama satarken her şey güllük gülistanlık. Devletimiz ve yetkililer artık sezon başı ile sezon sonu yaşanan fiyat uçurumuna müsaade etmemeli. Üreticini hakkını, hukukunu korumalı, alivre satış yapan kim varsa tek tek tespit edilerek cezalandırılmalıdır.”
INC 620 BİN TON AÇIKLADIYSA 500 BİN TONU GEÇMEZ!
Her yıl masa başında dünyanın ve Türkiye’nin tahmini fındık rekoltesinin Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi tarafından açıklandığına işaret eden Karan, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nin 620 bin rekolte açıkladığı yerde Türkiye’nin 2020 yılı tahmini fındık rekoltesinin 500 bini geçmemesini beklediklerini kaydetti.
Karadeniz’in ‘Yeşil Altın’ı olarak tabir edilen fındığın bu yıl gerekten altın değerinde olduğunu söyleyen Karan, üreticileri alivrecilerin oyuna gelmemeye, ürünlerine sahip çıkmaya davet etti. Karan, son günlerde FİSKOBİRLİK ve fındık için bir oluşum içersinde olanları ise tekelcilere karşı üreticileri de korumaya ve haklarını savunmaya çağırdı.