DOLAR34,5411% 0.17
EURO36,0002% -0.66
STERLIN43,3056% -0.6
FRANG38,6150% -0.73
ALTIN3.007,01% 1,52
BITCOIN99.212,131.106
reklam

Kemençeyi Konuşturan Adam Katip Şadi Unutulmadı!

Görele Belediye Başkanı Tolga Erener’in talimatlarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen, somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı sanatçı unvanı sahibi, kemençeyi konuşturan adam efsanevi büyük kemençe üstadı Katip Şadi’nin ilçenin Derekuşçulu Köyünde bulunan mezarı yaptırıldı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kemençeyi Konuşturan Adam Katip Şadi Unutulmadı!
reklam

Kemençe üstadı Katip Şadi’nin Derekuşçulu Köyündeki mezarını ziyaret eden Belediye Başkanımız Tolga Erener, Şadi’nin ruhuna dualar okudu.

Büyük Kemençe Üstadı Katip Şadi’nin 2020 yılında hayatını kaybettiğini hatırlatan Belediye Başkanımız Tolga Erener, “Göreleliler onun sanatıyla büyüdü. Onunla güldü, onunla oynadı, onunla hüzünlendi, onunla ağladı. Gönüllerde büyük taht kuran Katip Şadi’yi özlüyoruz. Şadi, Görele için unutulmaz bir sanatçıydı. Kemençeyi konuşturarak, ilçenin dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynadı. Ne yapsak onun hakkını ödemek zor olduğunun bilincindeyiz. Belediye olarak üzerimize düşen görevi yerine getirerek, büyük usta Katip Şadi’nin sağlığında da, hastalığında da yanında olmaya gayret gösterdik. Ne yazık ki ilçemizde tek olan yaşayan efsanemiz Katip Şadi’yi 2020 yılında kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık. Şadi’nin Derekuşçulu Köyünde bulunan mezarını da yaptırarak, dualarımızla onun yanında olduğumuzu aktardık. Rahat uyu büyük usta Görele’ye seni unutturmayacağız. Görele seni unutmayacak” dedi.

KATİP ŞADİ KİMDİR?

1938 yılında Giresun’un Görele ilçesi Derekuşçulu köyünde dünyaya gelen Katip Şadi, 10 yaşında Göreleli kemençe üstadı Durkaya’nın öğrencisi olarak kemençe çalmaya başladı. 15 yaşında ilk kemençesine sahip olan Katip Şadi, 1966 yılında ilk plağını çıkardı. Çok sayıda plak ve kaset dolduran Şadi, TRT’ye de kaset yaptı. Yörede kemençe ile çalınan çoğu müzik Katip Şadi’ye aittir. Görele ilçesini Türkiye’ye, hatta dünyaya tanıtan kemençe üstadı olarak kabul edildi. Yaklaşık 600 eseri bulunan Şadi, son olarak ‘Her Zaman Gelemezsin’ ve ‘Almanya’dan Geliyor’ albümlerini piyasaya sürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen, somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı sanatçı unvanı sahibi Katip Şadi’ye Giresun Üniversitesi tarafından da fahri doktora unvanı verildi.

YORUM YAP