DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN96.601,51-2.039
reklam

Kivide Yaz Budaması Ve Meyve Seyreltmesini Unutmayalım!

Ülkemizde ilk olarak 1986 yılında Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgelerinde adaptasyon çalışmaları ile başlayan Kivi yetiştiriciliğine İlimizde 1994 yılında birkaç fidan ile başlanılmış olup;

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kivide Yaz Budaması Ve Meyve Seyreltmesini Unutmayalım!
reklam

Bugün ise 3 bin dekarın üzerinde bir alanda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizin tek coğrafı işaretli kivisi olan Ordu Kivisi’ni daha kaliteli duruma getirmek için üreticilerimizin yaz budaması ve meyve seyreltmesini yapmaları gerekmektedir. Yaz budaması ve meyve seyreltmesi ile hem ürün kalitesini hem de pazar değerini artırırız. Bunun içinde aşağıda gösterilen şekilde yaz budaması ve meyve seyreltmesi yapılmalıdır.

Yaz Budaması:

Kivilerde yaz budamaları, dallar arasına güneş ışığının sürekli olarak nüfuz etmesini sağlamak, kış budaması ile omcalar arasında sağlanmış olan mesafe ve düzeni sürdürmek, yeterli yaprak alanı oluşturarak meyve gelişimini sağlamak, budama sonrası çubuklar üzerinde kalan gözlerin pişkinleşmesini ve ertesi yıl daha fazla ürün almak amacıyla yapılır. Yaz budamalarına çiçeklenmeden hemen sonra başlanabilir ve yaz boyu devam edilir.

  1. İlk önce çiçek açmayan ve tellerden dışarıya sarkmış dallar kesilip atılır.
  2. Çiçek açmış koltuk altı meyve dalları da son meyveden itibaren 4-6 yaprak sayılarak kalan kısmı kesilir.
  3. Yaşlı dallardan çıkan obur dallar ve diğer dallara sarılmış dallar da kesilip atılır.
  4. Yaz boyunca vejetatif büyüme çok kuvvetli olabilir. Ertesi yıl varlığı istenmeyen dalların yaz budamaları ile kesilip atılması gerekir.
  5. Yaşlı dalların yerine konacak dallarda uç alma yapılarak bunların diğer dallara sarılması önlenmiş olunur.
  6. Yaz budamalarında gövdeden çıkan obur dalların dipten kesilip çıkarılması gerekir
  7. Yaz budamaları yapılırken aşırıya kaçmamaya dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde meyve yanıklıkları söz konusu olabilir

Meyve Seyreltmesi:

Kivilerde diğer meyvelerdeki gibi meyve dökümleri olmaz. Meydana gelen tüm meyveler hasat zamanına kadar omca üzerinde kaldığından seyreltilmenin elle yapılması gerekir. Meyveler teşekkül ettikten sonra seyreltme işine ne kadar erken başlanılırsa kalan meyvelerin irileşmesi o oranda fazla olur. Eğer kış budamaları usulüne uygun olarak yapılmış ise üçlü gruplar halinde oluşan meyvelerde ortadaki iri olanının bırakılıp diğer ikisinin seyreltilmesi gerekir. Bununla beraber pazar değeri olmayan ikiz meyveler ve şekil bozukluğu olanlarda daldan toplanır. Bir meyve sürgününde 6 adet kivi meyvesinden daha fazla meyve olmaması gerekir çünkü kivi meyvelerini büyütemez ve pazar değeri kaybedebilir.

YORUM YAP