DOLAR34,5411% 0.17
EURO36,0002% -0.66
STERLIN43,3056% -0.6
FRANG38,6150% -0.73
ALTIN3.007,01% 1,52
BITCOIN99.212,131.106
reklam

Körüklü Çizmenin Akibeti Belli Değil

Kaybolmaya yüz tutmuş olan “Körüklü çizme” imalatının son temsilcilerinden Turgay Yavaş(60) Ordu’un Altınordu merkez ilçesinde körüklü çizme üretimine devam ediyor.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Körüklü Çizmenin Akibeti Belli Değil
reklam

İşin erbabı ustaların eğitmiş olduğu  çıraklar ile nesilden nesile günümüze ulaşan “Körüklü çizme”imalatı yetiştirecek yeni nesil bulunamadığı için yok olmaya yüz tutmuş   geleneksel meslekler arasına giriyor.

2015 yılında 28. Ahilik Haftası kutlamalarında  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yılın
ahisi seçilmiş olan Türkay Ustanın girişimleri ile Ordu ilimizde devam eden  Körüklü çizme imalatı Aydın ve Kuşadasında üretilmeye devam ediyor.  Ülke genelinde Körüklü Çizme imalatı yapan 3-5 kişiden biri olan Türkay Yavaş Karadeniz bölgesinde son usta olarak biliniyor.

Somut olmayan kültürel miras taşıyıcı olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sanatcı ünvanı ile birlikte kimliği alan Türkay Yavaş Karadeniz Bölgesinin tamamı Yurdumuzun bir bölümüne ve Yurtdışına hitap eden sayılı kişiler arasında.

Akordeon körüklü  çizme önceleri zenginlik ve asaletin simgesi olurken günümüzde Yayla Şenlikleri, Mayıs Yedisi, Hıdırellez gibi mahalli ve mevsimsel törenlerde, At yarışlarında, Folklör gösterilerinde, düğün merasimlerinde kullanılmaya devam ediliyor.

Yurtiçi, Yurtdışı ve Karadeniz Bölgesinden gelen siparişlerin yapım aşaması 15 gün sürüyor %100 hakiki deri ve köseleden imal edilen Körüklü  çizmeler tercihe göre  tabanda kösele haricinde farklı materyallerde kullanabiliniyor. Tabana uygulanacak malzeme cinsi fiyat farkı oluşturuyor. Kösele olması durumda 1000Tl diğer mataryeller kullanıldığında malzemenin cinsine göre fiyat 800 Tl ‘ye kadar iniyor.

Türkay Yavaş Kimdir?
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Ordu’lu Türkay Yavaş Kunduracılık mesleğine 1974 yılında başladı.
Körüklü çizmeye hep ilgi duydu ve çevresinde bu mesleği yapan birini aradı. Karadeniz’de çizmecilik zanaatı yapan son kişinin 1960’da mesleği bıraktığını ve sonra kimsenin devam ettirmediğini öğrendi. “Karadeniz’de neden olmasın?” fikriyle birlikte araştırmalarına başlayan.
Bu mesleğin anavatanının Ege Bölgesi olduğunu bilen Türkay Yavaş 2000li yılların başlangıncında  Kuşadasına giderek Mustafa Karpuzcu isimli bir usta ile tanıştı Kendisinin bu mesleği bırakmak üzere olduğunu öğrendi.  Ustasından öğrendikleri, kattıklarıyla ve kendi becerisiyle mesleği öğrendi.

1974 yılında kunduracılık mesleğine başlayan Türkay Yavaş 2021 yılından günümüze kadar son 20 yılda Körüklü çizme imalatına devam etmekte.  2015 yılı 28. Ahilik Haftası kutlamalarında yılın  Ahisi seçildi.

Haber:Yavuz Kayacık

YORUM YAP