DOLAR34,5467% 0.18
EURO36,0147% -0.62
STERLIN43,3470% -0.52
FRANG38,6490% -0.66
ALTIN3.005,46% 1,47
BITCOIN98.488,31-0.436
reklam

Maden ve Çevre Konulu Toplantı Yapıldı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Maden ve Çevre Konulu Toplantı Yapıldı
reklam

İstanbul Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği ile Harşit Vadisi Platformu, dernek merkezinde bir araya gelerek, Giresun genelinde yapılan madencilik faaliyetlerinin çevre ve canlı sağlığına olan etkilerinin ne olduğuna dair görüşlerini belirten, bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Giresunlular Çevre Kültür ve Dayanışma Başkanı Av. Ahu Karaibrahimoğlu yaptığı açılış konuşmasında “Ülkemizde yapılan madencilik faaliyetlerin çoğunda, kural, kanun, sözleşme maddelerini tanımayan, sadece kısa zamanda çok para kazanma kaynaklı işletmeler yapan “Vahşi Madenci” firmalar nedeniyle Anayasamızın bizlere tanıdığı “Temel Yaşam Haklarımız” elimizden alınmaktadır. Bu yaşam haklarımız, temiz bir çevre, sağlıklı gıda edinme, içilebilir kaynaklı yeterli su temini ve temiz bir havadır. Tüm bu anayasal ve insani haklarımızın kaybolmaması için kırsal kesim halkıyla bütünleşip, bilimsel raporlar hazırlayarak bu konunun devlet nezdinde takibini yapmalıyız” dedi.

Harşit Vadisi Platformu Başkanı M. Çınar Çetinkaya ise “Platformumuz, Doğankent ilçemiz, Çatalağaç köyünde faaliyet gösteren vahşi madenci bir firmaya karşı yasal yollarla etkili bir mücadele verirken bu sefer karşımıza Tirebolu ilçesi Harkköy köyünde başlatılması planlanan madencilik faaliyetleri çıkmıştır. Yavuz Türkel tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “S.201801995 (ER.3369078) Ruhsat Numaralı Kurşun-Çinko-Altın-Gümüş Ocağı” yeraltı ocağı işletmeciliği için T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 7 yıl süre ile 28.12.2018 tarihli IV. grup Arama Ruhsatı verilmiştir. Ruhsat verilen bu bölge Karaahmetli, Örenkaya, Menderes, Harkköy ve Kuskunlu köylerini kapsamaktadır. Tarihi Bedrama Kalesi de bu ruhsat alanı içerisinde kalmaktadır. Ancak istekli firma, sahip olduğu ruhsat alanının sadece ruhsat alanının merkezinde kalan Harkköy’de eski maden yataklarının olduğu küçük bir alan için CED Raporu çıkartmıştır. 91,039 hektarlık bu ÇED alanının 52,639 hektarlık kısmı tarım (Fındık Bahçeleri) alanı ve geriye kalan 38,4 hektarlık kısmı ise Orman alanı üzerinde kalmaktadır. İşletici firma, işe başladıktan sonra devletten  “Rezerv- Kapasite Attırma Alanları” talebi ile ruhsat alanı içerisinde kalan tüm alanlar-köyler maden sahası olacaktır. Geç kalmadan şimdiden tüm STK ve yöre halkıyla birlikte bu duruma müdahale etmemiz gerekmektedir” dedi.  

Tüketici Koruma Derneği (TUKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal da şunları söylemiştir. “Topraklarının %85’i maden arama sahası ilan edilen Giresun ve çevre illerinde yürütülen madencilik faaliyetleri, çevre sorunları, su ve iklim krizi konularında tüm ilgili kurumlarla işbirliği yapılmalıdır” ifadesini kullandı.

Toplantıda gündem üzerine görüş ve önerilerini açıklayan katılımcılar yapılacak yol haritası hakkında dilek ve temenniler de bulundular.

Toplantıya, Giresun Çevre Derneği Başkanı Ahu Karaibrahimoğlu, TUKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, Giresun Medya Platformu Başkan Vekili Sadi Toygar, Harşit Vadisi Platformu Başkanı M. Çınar Çetinkaya, Ümraniye Tirebolular Dernek Başkanı İbrahim Aydın, Esenyurt Belediye Meclis Üyesi Aydan Kara, Güngören Belediye Meclis Üyesi Nuran Ortaçlı, Dereli Belediye Başkan adayı Özlem Uzuner, Bada Köyü Derneğinden Yalçın Altay, Sarıyer Giresunlular Derneği Başkan Yardımcısı Nedim Yolcu ve Gazeteci Yazar Şaban Kutlu ve İstanbul’un çeşitli yerlerinden gelen hemşerilerimiz katıldı. Haber: İbrahim Balcıoğlu

YORUM YAP