DOLAR35,2068% 0.3
EURO36,7672% 0.92
STERLIN44,3202% 0.7
FRANG39,4341% 0.87
ALTIN2.968,40% 1,31
BITCOIN97.131,42-1.133
reklam

Muhtarlar ve Milletvekilleri Bütçeye Yük Oluyor mu?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Muhtarlar ve Milletvekilleri Bütçeye Yük Oluyor mu?
reklam

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimi kapsamında 81 İl, 922 İlçe ve 390 Belde’nin Belediye Başkanları’nı seçmek için sandık başına gideceğiz. 81 İl Belediyesi’nden 30’u Büyükşehir Belediyesi statüsünde. 51’i ise İl Belediyesi statüsünde. Büyükşehirlere bağlı İlçe Belediye sayısı 519 iken, İl Belediyeleri’ne bağlı İlçe Belediye sayısı ise 403.

Mahalli İdareler Seçimi kapsamında sadece Belediye Başkanları’nı değil; tam tamına 50 bin 507 Muhtarı da Köy veya Mahalle Muhtarı olarak seçeceğiz. Geçtiğimiz günlerde Muhtarlıkların ilk planda Büyükşehir Belediyeleri kapsamında kapatılmasına yönelik bir çalışma yapan Milliyetçi Hareket Partisi’nin bu girişimi henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelmeden kamuoyunda çeşitli yorumlara sebep oldu.

MUHTARLIKLAR, E-DEVLET YÜZÜNDEN İŞLEVSİZ KALDI

Yaklaşık 20-30 yıl önce en sık uğradığımız devlet kurumlarının başında Muhtarlıklar geliyordu. Birçok resmi evrakı Muhtarlıklardan çıkardığımız günler çok da uzak değil. Ancak teknolojinin ilerlemesi ve devlet kurumlarının elektronik ortama geçmesi ile e-dönüşüm hızlı bir şekilde hayatımızın her alanına girmeye başladı.

E-devlet olarak da adlandırılan https://www.turkiye.gov.tr/ internet adresine girdiğimizde Muhtarlıklarda yapılan işlemler de dahil, hemen hemen bütün devlet daireleri ile ilgili işlemleri çok kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Bu internet adresi o kadar çok kullanılıyor ki; birçok Köy ve Mahalle sakini kendi bölgesindeki Muhtar’ın yüzünü sadece seçimden seçime görüyor. Birçoğu Muhtarın ismini bile bilmiyor. Durum böyle iken Muhtarlık makamının ne kadar işe yarayıp yaramadığı da sorgulanmaya başlandı.

HER AY 858 MİLYON 720 BİN 14 TL NEREYE HARCANIYOR?

Türkiye’de toplamda 50 bin 507 Köy ve Mahalle Muhtarlığı var. Her bir Muhtar da 17 bin 2 TL Muhtarlık maaşı aldığı için Türkiye Cumhuriyeti Devleti, tüm Türkiye çapındaki Muhtarlara her ay 858 milyon 720 bin 14 TL maaş ödüyor. Yani eski para ile değil, 6 sıfır atıldıktan sonraki TL hesabı ile tam tamına her ay 858 milyon 720 bin 14 TL!…

Peki bunun devlete ve vatandaşa ne gibi bir faydası var? Sadece kocaman bir 0… Hiç kapısına uğramadığımız, adını bile bilmediğimiz, sadece seçimden seçime gördüğümüz ve buna rağmen seçtiğimiz Muhtarlara bu kadar maaş ödeyip, devletin sırtına bir yük daha yüklemeye ne gerek var?

TBMM’DE DE BENZER DURUM VAR

TBMM’de görev yapan 600 tane Milletvekili sayısının çok fazla olduğunu ve devletin bu kadar fazla Milletvekiline maaş ödemesinin israf olduğunu düşünen vatandaşlar, geçmiş dönemde 550 olan Milletvekili sayısının ne gerekçe ile 600’e çıkarıldığına anlam veremediklerini dile getirdiler. Her İl için 1 tane Vali tayin edilirken ve bu 1 Vali o İl’e yeterli iken; neden her İl’e 1 Milletvekili yetmiyor? Mesela İstanbul’un 98 Milletvekili’nin İstanbul’a ne katkısı var? Buradaki asıl amacın Milletvekilliği’nden elde edilecek gelir ve kıyak emeklilik olduğunu düşünmeden edemiyor insan… Yoksa bir İl’in 98 Milletvekili olması ile 1 Milletvekili olması arasında pek bir fark yok.

Bugün hem Milletvekili Maaşı, hem de emekli maaşı alan 1 Milletvekili 200 bin TL’ye varan maaşlar alıyor. Milletin vekili 200 bin Lira civarı maaş alırken, milletin aslına 10 bin TL’yi layık görüyorlar.

VATANDAŞIN MAAŞI TABİİ Kİ DÜŞÜK OLUR!

Hiçbir fonksiyonu kalmamış Muhtarlık kurumu için devlet her ay 858 milyon 720 bin 14 TL öderse, bunun yanı sıra emekli Milletvekili maaşı ile birlikte Milletvekili maaşı alan bir Milletvekili her ay 200 bin TL civarı maaş alırsa; elbette ki SGK ve Bağ-Kur emeklisine devletin hazinesinde para kalmaz. Hatta bütçedeki Muhtarlık ve Milletvekili maaşı yükü sebebiyle emlak, motorlu taşıtlar vergisi, trafik sigortası, ÖTV, KDV gibi birçok vergiye her sene % 100’a varan oranlarda zam yapılır. 10 bin TL civarı maaş alan emeklilere de bu vergileri ödemek düşer…

Haber: Fatma Bulduk Uğurlu

YORUM YAP