DOLAR35,2014% -0.08
EURO36,7410% 0.03
STERLIN44,2155% -0.09
FRANG39,1084% -0.03
ALTIN2.976,04% 0,43
BITCOIN95.573,54-2.742
reklam

Murat Akyol Milli Değerimiz!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Murat Akyol Milli Değerimiz!
reklam

Geçtiğimiz günlerde İmza Günü ile okurlara ulaşan “Memleket Değerlerimiz”

adlı eserde çeşitli mazeretlerden dolayı yer verilmeyen Gerçek Milli değerlerimizi “Tarafsızlık ilkesi ve Gazetecilik” anlayışı ile gün ışığına çıkarıyoruz

Hollywood kaynaklı bir flim şirketinin üzerinde filimleştirmek için Antalya’da çalıştığı , Kazakistan ‘da Rusca diline çevrilmiş Altın Post ve Amazonların Gözyaşları adını taşıyan Roman Kültür Ajans Yayınevi  tarafından 10.000 adet gibi yüksek bir trajla baskıya girmesi ve Giresun Üniversitesinde Konferans-Söyleşi ile İmza gününe katılması gibi kriterleri göz ardı etmek mümkün değil.

Giresun hakkında ve İlimize ait yaşayışlar konusunda 500’e yakın öykü,

Bir adet Antik zamanda Giresun’u anlatan roman,

İki adet Giresun kültürümüz hakkında İnceleme-Araştırma konulu eserleri ile  Memleket Değerlerimiz adlı eserde yer bulamayışı şaşkınlıkla karşılandı.

Gerçek anlamda Giresun ilimizin değerleri arasında olmasına rağmen geride bırakılsada bir sanat abidesi gibi geride bıraktık sanan kişilerin önünde duran Murat AKYOL Giresun ilimizin kültürüne yazdığı eserler ile değer kazandırmaya devam ediyor.

Haber : Yavuz Kayacık

MURAT AKYOL KİMDİR ve ESERLERİ

Giresun’lu öykü, roman ve araştırma yazarı Murat AKYOL

Giresun’a ait halk bilimi ile ilgili inceleme-araştırma çalışmaları yapıyor. 30 yıllık Devlet Memuru. 1990 yılında Giresun Folklor Sanat Derneği (GİFSAD) ile sanat hayatına başladı. Giresun Kültür Sanat ve Turizm Derneği (GİKÜSAD) Kurucu Başkanı.

Yazarımız bu çalışmalarıyla; Ortanca Dergisi Uluslararası Şiir Yarışması (2010), 1. Sema Yazıcıoğlu Tiyatro Oyunu Yazma Yarışması (2016), UTEF Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali Ödülü (2017), Türkiye Rotary 2430. Bölge (Edebiyata Katkı) Meslek Hizmet Ödülü (2019) ile taltif edildi.

Giresun Sağlık Müdürlüğüne bağlı olarak 112 Komuta Kontrol Merkezinde, bir birimin sorumlusu olarak görev yapıyor.

***

Yayımlanmış üç öykü kitabı ,bir roman ve birde İnceleme-Araştırma eseri Kültür Ajans Yayın evi tarafından baskısı tamamlandı.

Dalgalara Bin De Gel (Öykü/2014) 1. Baskı 1.000 Adet.

Akıllı Mı Desem Deli mi (Öykü/2015) 1. Baskı 1.000 Adet

Altın Post & Amazonların Gözyaşları (Roman/2016) 1. Baskı 10.000 Adet

Giresunda Efsaneler&Söylenceler&Masallar (İnceleme-Araştırma/2018) 1. Baskı 1.000 Adet

Giresunun Sevgilisi “Yavyum Ertuğrul” (Öykü/2019) 1. Baskı 1.000 Adet

Bu zamana değin; kitaplarımda hep Şehr-i Cananımız olan Giresun’u yazmaya, dilim dönüp kalemimiz elverdiğince onu anlatmaya çabaladım. Giresun’a ait olan kişi ve olaylardan tutun da, Giresun’un geçmişteki ve bizlerinde yaşadığı renkli şahsiyetleri öykü kahramanlarım yaptım şimdiye kadar, hep onları anlattım. Onları gelecek kuşaklarında bilip tanımasını, kısacası unutulmamalarını istedim. Ki, onlar; bu küçük çabaları o kadar çok hak edenlerdir ki aslında? Onlar bu şehrin unutulmaz renkleri ve dört mevsim hiç solmayacak gülleriydi benim nazarımda.

Deli Semiha’yı, Arnik Teyzemizi, Ali Arif’i, Abidi’yi, Nebiye’yi, Nallı, Enver ve Tello’yu ve burada ismini sayamayacağım sayıdaki o çok özel ve güzel insanlarımızı gelecek kuşaklarımızda bilsinler, yaşamasalar bile tanısınlar, geçmişlerine ve Giresun’umuzun eski güzelliklerine sahip çıksınlar istedim. Bu, bizim edebi manadaki yolumuzdur, bundan vazgeçmeyeceğiz.

Ayrıca ve işte bu sebeple; Kurtuluş Savaşımızın Destan Kahramanı, Batum ile Zonguldak arasının o yıllarda Karadeniz’deki tek hakimi-söz sahibi, başı karanlık Giresun dağlarının efsanesi, Ata’mızın canını emanet ettiği adam-onun muhafız alayı komutanı milli kahramanımız Yarbay Osman Ağa’mızın hayatını anlatan tarihi-kurgu bir romanı yeni yazdım, bitirdim. “Bir İnsan Olarak Topal Osman Ağa” adındaki bu çalışmayı yakın ve güzel bir zamanda ortaya getireceğiz. Ayrıca kitaplaşacak bir “çocuk öyküleri” çalışmamız ve yine Giresun’a ait “yol hikayelerimiz” olacak inşallah nasipse. Bir de; şu an tamamlanmak üzere ve yayımlanmaya hazır derecede eserimiz “Öyküleriyle Giresunda Lakaplar & Ayamalar & Epitetler” çalışmamız var. Bu eser için il merkezi ve bütün ilçeleri lakaplar konusunda dolaştık-dolaşıyoruz.

Zaten, “Giresunda Efsaneler Söylenceler Masallar” eserimiz içinde aynı yolu izlemiş; bu konuda birikim sahibi, yaşlı ve bir hafıza-bir bellek sayılabilecek sayıda yetkin insanlarla görüşerek ilçeleri, köyleri, yaylaları gezmiştik. Yüzlerce yıllık olup da sadece sözlü aktarımlarla günümüze ulaşmış olan bu sözlü kültür hazinelerine başka türlü ulaşamazsınız zaten.

Bu zamana kadar ki yayımlanmış eserlerimizden hariç, Giresun kültürüne edebi manada naçizane farklı katkılar sunmaya da çabaladık. Bunlar içinde en önemli olanı; Kültür ve Turizm Bakanlığımızın tüm ülkemizde ve 81 ilimizde mevcut olan masalları bir bütün haline getirme çalışması olan “Türk Masal Külliyatı”dır.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı “Türkiye Masalları Külliyatı” envanterine 2018 yılında topladığım 15 masalla “Giresun Masalları” bölümünü kazandırıp naçizane katkı sunduk. Bu tür çalışmalar, uğraşılmadan, emek ve çaba gösterilmeden ortaya konamıyor maalesef. Aslı birer “halk bilimi çalışması” olarak adlandırılan bu çabaların çok zengin bir kültür örgüsü ve muazzam tarihi dinamikleri olan kadim Giresun için artması, artırılması gerekir. Yeter ki uğraşılsın, yeter ki geçmişimize, kültürel tarihimize gereken önem verilsin. Ortaya çok güzel eserler mutlak çıkacaktır. Çünkü  Giresun’un bu yönü, esvabı ve zenginliği mevcut.

Bugüne kadar, basılı eserlerimizin reklam ve tanıtımına ayrı bir önem verdik. Hepsi de Giresun’un seçkin ve otantik mekanları olmak üzere kitap söyleşi ve imzalarımızı farklı mekanlarda gerçekleştirmeye çalıştık.

Mesela, “Altın Post&Amazonların Gözyaşları” romanımın tanıtımı romanın da ana konusu olan Giresun Adası (Aretias) da yapıldı. Bu eserde bugüne ait tek bir cümle yok. Tanıtım mottosu olarak; “Bu Kitap 3.000 Yaşında” cümlesini kullanmıştık zaten. Antik çağların yaşayışını Amazonlar ve mitoloji üzerinden ve de özellikle de Giresun (Kerasus) ekseninde anlatan bir romandır bu. Ana konu, hepsinin üzerinden toplanarak Kerasus’ta ve romanın ana merkezi Amazonların kutsal adası Aretias’ta (Giresun Adası) geçer ve yoğunlaşır. Zaten kitabın tanıtımını da gerçek mekanında, ben de dahil gerçek kostümler giyerek (Amazon Kadın-Herkül-Argounot) Giresun adasında 20 Ekim 2017’da bu sebepten gerçekleştirdik. Romanın imzası ise yine kitabın ruhuna uygun bir mekan olan 150 yıllık bir mahzende, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni restore edilen binası altında bulunan TSO/Mahzen’de yapıldı.

Son öykü kitabımız olan “Giresunun Sevgilisi Yavyum Ertuğrul” eserinin tanıtımını Giresun Üniversitesi’ne bağlı akademik çalışmalar yapan KARASAM (Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi) üstlendi ve bu tanıtım, Giresun Üniversitesinin Kale yolundaki 100 yıllık tarihi eski rektörlük binasında gerçekleştirildi. (16 Ekim 2019)

Diğer kitaplar içinse yine tarihi çok eskilere, 150 yıla kadar dayanan Can Akengin Sanat Galerisi ve Giresun’un özgün binalarından Aripsas Cafe gibi mekanlar bize ev sahipliği yaptılar. (2014 ve 2018 yılları)

Basılı eserlerimize bu zamana kadar, sanatla alakadar tüm Giresun halkı, kurum ve kuruluşları destek oldular. Herkese ve hepsine de ayrı ayrı teşekkür ederim. “Altın Post Amazonların Gözyaşları” romanımız Kazakistan’da Rusca diline çevrildi. Hollywood kaynaklı bir film şirketi de bu romanı sinema filmi olarak filmleştirmek için şimdilerde Antalya’da bir çalışma yapıyor.

Haber: Yavuz Kayacık

YORUM YAP