İbadete açılışından bu yana geçen 5 yılda çevre düzenlemelerine başlanan caminin Bulancak şehir içi yoluna bakan tarafına oldukça güzel bir şadırvan yapıldı. Ayrıca Bulancak İlçe Merkezi tarafındaki evler istimlak edilerek caminin avlusuna katıldı.
Zemin kaplama çalışmaları devam eden caminin avlusunda sona yaklaşıldı. Avlu çalışmasında yaklaşık % 70-80 çalışmanın bittiği gözlenirken; istimlak yapılan Doğu tarafında da çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Doğu tarafına Millet Bahçesi yapılacak olan Sarayburnu Camii’nin bu alanında ayrıca çeşitli hizmet binaları da yapılacak.
Bulancak Sarayburnu Camii, mimarisi ile de Türkiye’de bir ilk oldu. Osmanlı’nın son 200 yılına kadar bu tarzda Osmanlı ve Selçuklu cami mimarinden esinlenerek bir cami yapılmadı. Osmanlı Padişahı Kanunî Sultan Süleyman ölen oğlu adına baş mimar ‘Mimar Sinan’a ‘Şehzadebaşı’ adıyla bir Câmi yaptırmıştı. Osmanlı’nın ihtişamlı câmilerinden olan bu esere Mimar Sinan; “Çıraklık eserimdir.” demişti.
Şu anda İstanbul Saraçhane’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Binası’nın karşısında bulunan bu eserin birebir benzeri olan Bulancak Sarayburnu Cami, görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Caminin bir diğer özelliği ise duyanları oldukça şaşırtıyor. Dünya üzerinde çok az sayıda camiye nasip olacak bir durum, Bulancak Sarayburnu Camii’nde yaşanıyor. Bu camiden Mekke’ye Kâbe’ye yönelip namaz kılındığında Bulancak Sarayburnu Camii ile Kâbe arasındaki kıble çizgisi, Medine’de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) türbesinin üzerinden geçiyor. Yani Sarayburnu Camii’nde namaz kılan bir kişi ile Kâbe arasına, Peygamber Efendimizin türbesi giriyor.
Haber: Fatma Uğurlu