Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Giresun Valiliğinde yapılan Fındık Şurası’na katılarak bir konuşma yaptı.
Fındığın Giresun ekonomisinin can damarı olduğunu ve üreticinin eline ne kadar çok para geçerse şehrin ekonomisine aynı oranda olumlu yansıyacağını dile getirdi.
Fındıktaki asıl sorunun üretimle alakalı olduğunu söyleyen Başkan Şenlikoğlu: “Özellikle bölgemizde ve Giresun kalite fındıkta verimliliğin düşmesinin en önemli nedenlerinden biri arazilerin bölünmesi sorunudur. 2012 yılında arazi taksimiyle alakalı düzenlemeler geldi, ancak bu yasa tek başına bu problemi çözmüyor. Bizler işçi miyiz, memur muyuz yoksa çiftçi miyiz belli değil. İşçi memur öğretmen vb. üretici olarak bu işlerle ilgileniyoruz. Çiftçilik anlamında tam bir standardımız yok.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“BU ÖNERİ DEĞERLENDİRİLMELİ”
“Bence fındık bahçelerinin bakımı ve verimi için profesyonel çiftçi olma konusunda adımlar atılmalı. Önemli olan işin başında durup gerçek bir çiftçi gibi yaşam sürmektir. Fındık bir organizma. Dolayısıyla yılın her döneminde bakım isteyen bir tarım ürünü Nisan ayında kimyasal gübresini Temmuz ayında bahçe altı temizliğini yaparak bahçenizden yüksek verim elde etme şansımız yok. Ayrıca verimliliğin düşmesi ile birlikte yarıcılık sistemi de üçte bir paylara düştü. Bu gidişle dörtte bir seviyesine de düşecek gibi görünüyor.
Fakat bu sistemi değiştirmek çok zor değil. Bence genç ziraat mühendisleri fındık üretimi yapılan illerde ilçelerde arkadaşlarımız şirket kurup, profesyonel danışmanlarla ve profesyonel sözleşmeler yaparak zirai bakımları tam olarak uygulayacak iyi bir ekip oluşturabilirler. Sonrada fındık üretimi yapanlar fındığını yarıcılık sistemi ile toplayanlar özellikle de gurbette yaşayanlarla yarıcılık sözleşmesi imzalanmalı. Üretim şemasını biraz daha genişleterek fındıkla ilgili profesyonel yarıcı şirketleri oluşturulmalı. Böylece verim sorunu giderilerek üretimin artırılması sağlanmış olacak, bu durumda yeni iş kapıları açılmasının önünü açacaktır. İnsanların yaşam şartını değiştiremeyiz. Bizim insanımız kayda değer bakım çalışması yapmadan köye gelip fındığını toplayıp geri dönüyorlar.
Dolayısıyla önerdiğimiz sistem değerlendirildiğinde fındıktaki verim sorununu çözüp fındıktan daha fazla gelir elde edebiliriz .”