DOLAR34,3595% 0.37
EURO37,0254% -0.14
STERLIN44,5626% 0.11
FRANG39,3535% 0.21
ALTIN2.978,85% 0,09
BITCOIN75.739,990.626
reklam

Toprak Analizini İhmal Etmeyelim!

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal YILMAZ; fındık üreticilerimize toprak tahlili yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Toprak Analizini İhmal Etmeyelim!
reklam

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal YILMAZ yaptığı açıklamada; Ana ürünümüz fındıkta hasat ve harman işlemlerini tamamlayan üreticilerimizin yeni üretim sezonunun hazırlıklarına zaman kaybetmeden ilk olarak toprak tahlili yaptırarak başlamaları gerektiğini ifade etti.

Fındıkta arzu ettiğimiz verim ve kaliteye ulaşabilmek için toprak tahlilinin çok önemli olduğunun altını çizen İl Müdürümüz; “Bitkisel üretimde karlı bir üretim yapabilmenin ilk şartlarından bir tanesi bitkiye gerekli besin maddelerini doğru zamanda ve doğru şekilde vermektir. Bunun içinde öncelikle bitkinin yetiştiği toprağın özelliklerini bilmemiz ve toprağı tanımamız gerekmektedir. Toprağın özelliklerini bilmemiz için ise toprak analizi yaptırmak gerekmektedir.” dedi.

“Toprak tahlili, birim alandan yüksek ve kaliteli ürün alınması için gereklidir” diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; “Fındık kökleri ile her yıl topraktan sürekli besin maddesi almaktadır. Zamanla toprakta besin maddelerinin tükenmesi ile gelişim bozuklukları ve üründe azalmalar meydana gelir. Toprak analizi, toprakta hangi besin maddesinin eksik olduğunu, toprakta bulunan faydalı bitki besin elementi düzeylerini ve o toprakta yetiştirilecek bitkilerin ihtiyacı olan gübrenin miktar ve cinsini belirlememizi sağlar. Yani toprak analiz sonucu, hastaya verilen bir reçete gibidir ve bu reçeteye göre tedavi uygulanır. Toprak analizi yapılmaz ise gereğinden fazla veya az gübre uygulanabileceği gibi hatalı bir gübre çeşidi de kullanılabilmektedir. Bunun sonucunda da hem paramız boşa gitmiş olur hem de toprağın yapısını bozarak çevreyi kirletmiş oluruz. Dolayısıyla üreticilerimiz gerek yeni dikim yapılacak, gerekse de verim çağında olan bahçelerde analiz sonuçlarına göre gübreleme yapmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Toprak numunesinin alınma yöntemi hakkında bilgiler veren İl Müdürümüz; “Toprak numunesi arazinin tamamını temsil edecek şekilde arazinin durumuna göre en az 5-6 farklı noktadan ve dal iz düşümünden alınmalıdır. Numune alınacak yerin üst yüzeyi yani çimen tabakası otlardan temizlenmelidir. Temizlenen bu alanda 25 cm derinliğinde V şeklinde bir çukur açılır ve bu çukurun kenarından helva keser gibi 3-4 cm kalınlığında bir dilim kesilerek alınır. Alınan bu topraklar taş, odun, yaprak vs. gibi yabancı maddelerden temizlenir. Daha sonra bu topraklar temiz bir yüzeyin üstünde karıştırılır. Hazırlanan bu topraktan 1 kg kadarı alınarak laboratuvara götürülür. Eğer bu topraklar nemli ise gölge bir yerde bir müddet kurutulur. Bunların yanında çamurlu yerlerden, su birikintisi, çukur ve tümsek yerlerden, çit ve yol kenarlarından, gübre yığını olarak kullanılan yerlerden toprak numunesi alınmamalıdır. Ayrıca, arazinin toprak yapısı farklılıklar gösteriyorsa her farklı yapıdaki kesimden ayrı numune alınarak ayrı tahlil yaptırılmalıdır. İlimizde Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde Ziraat Odaları bünyesinde yetkilendirilmiş Bitki ve Toprak Analiz Laboratuvarları bulunmaktadır. Üreticilerimiz aldıkları toprak numunelerini bu laboratuvarlarda analiz ettirebilirler” diyerek sözlerini noktaladı.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.