Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında, Romanya Galati Tehnopol Birliğince hazırlanan ve DOKA’nın ortağı olduğu Karadeniz Havzasındaki Arıcılık Ve Bağlantılı Sektörlerde Rekabet Gücünün Ve Ticaretin Arttırılması Projesinin bir faaliyeti olarak Radisson Blu Otel’de gerçekleştirilen konferansa, Vali Tuncay Sonel’in yanı sıra DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, DOKA Ordu İl Temsilcisi Harun Göçer ve proje ortaklarından Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova’dan davet edilen misafirler katıldı.
İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferans, Karadeniz Bölgesinin tanıtımını içeren videonun sunumuyla devam etti.
Uluslararası Karadeniz Arıcılık Konferansında bir konuşma yapan ve Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova’dan gelen misafirlere Ordu’dan bahseden Vali Tuncay Sonel, konferansın ülkemize, çiftçilere ve yöre insanlarına hayırlar getirmesini temenni etti.
Vali Sonel, arıcılık faaliyetlerinde Türkiye’nin dünyada ilk 5. Sırada olduğunu belirterek, Ordu’nun ise bal üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığını söyledi.
Konuşmasının devamında Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova’dan gelen misafirlere Ordu’dan bahseden Vali Tuncay Sonel, Ordu’nun hem Türkiye’nin, hem de Karadeniz’in incisi konumunda olduğunu ifade etti.
Vali Sonel “Deniziyle yaylalarıyla, gölleriyle, akarsularıyla, misafirperver insansallarıyla, yöresel yemekleriyle hakikaten en nadide şehirlerimizden bir tanesi. Hem arıcılıkla ilgili gelmiş olduğunuz bu konferans süresince, hem de bu güzellikleri de görmenizi diliyoruz. Ordu; Yason Burnundan, Ulugöl’e kadar, dünyada eşi benzeri olmayan Perşembe Yaylasındaki mendereslerine kadar, Gaga Gölünden Çiseli Şelalesine kadar, Çambaşı Yaylamızdan Keyfalan Yaylasına kafar hakikaten saymakla bitmeyecek güzelliklere haiz. Ayrıca Ordu’nun bir güzelliği de, bir özelliği de dünyada her 4 fındıktan bir tanesi Ordu’da yetişiyor. Fındık yöresi Ordu’muz. Mor beyazıyla, güzellikleriyle Ordu’muza tekrar hoş geldiniz diyoruz sizlere. Buradan giderken de hem Karadeniz’den, Ordu’muzdan, ülkemizden, gittiğiniz ülkelerdeki yöre insanlarımıza da selam ve hürmetlerimizi iletiyoruz. Gelsinler Ordu’nun bu güzelliklerini görsünler. Hem arıcılıkla ilgili çalışmalarda, hem diğer turizmle ilgili çalışmaları görsünler. Bu çalışmanın yapılmasında emeği geçen DOKA Genel Sekreterliğimize, özellikle her projede bizlere destek veren Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Sanayi ve teknoloji Bakanımıza, emeği geçenlere, akademisyenlerimize, Arıcılık Araştırma Enstitümüze, Üniversitemize ve sizlere çok çok teşekkür ediyorum. Bu konferansın inşallah arıcılık sektörünün ülkemizde ve Karadeniz’de, yöremizde gelişmesine katkı yapmasını diliyorum” diye konuştu.
Ordu Arıcılık Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak ise, pandemi dolayısıyla arı ve arıcılığın öneminin daha çok arttığını belirterek, konferansın Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünce yürütülen “Arım, Balım peteğim Projesine de katkı sunacağını ifade etti.
Konak, “Proje içerisinde yer alan Karadeniz Havzasını oluşturan ülkelerde de arıcılık faaliyetleri önemli bir yer tuttuğundan dolayı, onları yarın enstitümüzde de misafir edeceğiz. Birlikte çalışmaları orada da değerlendireceğiz. Bu konferansın bundan sonraki süreç içerisinde işbirliğinin gelişmesinde ve sektörel olarak da arıcılık ve arıcılıkta iştigal eden yan kuruluşların mesleklerinin de gelişmesinde öncülük etmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Konferansta DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman da söz alarak, projenin amacından bahsetti.
Adıyaman, Karadeniz Havzasındaki Arıcılık ve Bağlantılı Sektörlerde Rekabet Gücünün ve Ticaretin Arttırılması Projesi ile arıcılık sektörünün önemini ve farklı ülkelerdeki arıcılık deneyimlerini proje paydaşları ile paylaşarak büyük bir sinerji ve bilgi aktarımının sağlanacağını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “2010 yılındaki kuruluşumuzdan itibaren başta sanayi, tarım gibi çok çeşitli desteklerimiz oldu. Buradaki temel amacımız bölgenin yani Ordu’dan Artvin’e kadar uzanan bu 6 ilin, Karadeniz Havzasında önemli yer teşkil eden bu 6 ilin ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlamak. Tabi arıcılık onuşu bu alanda en önemli şeylerden birisi olarak mütalaa ediyoruz. Sadece milli kaynakları değil, aynı zamanda uluslararası fonları ve kaynakları kullanma konusunda da ajansımızın öncü rolü devam etmektedir. Bu güne kadar DOKA olarak bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınması için yaklaşık 15 Milyon Euro tutarında bir fon kullanmışız Avrupa Birliğinden. Bugün içinde konferans etkinliği de bulunan projemiz ve Karadeniz havzası Sınır Ötesi İşbirliği Kapsamında desteklenen bir proje. Arıcılık bölgemiz için, ülkemiz için ve tüm dünya için önemli bir konu. Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi hakikaten dünyada çok ciddi gelişme eğilimi gösteriyor. İklim şartları, coğrafi koşullar ve ballı bitki örtüsü bakımından da ülkemiz mükemmel bir konumda. Ordu ilimiz de, Türkiye’de birinci sırada. Bu projemiz ile Karadeniz komşularımız Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova’dan ortaklarımızla beraber arıcılık sektörü paydaşlarına ve kamuoyuna yönelik eğitim çalışmaları, teorik ve teknik anlamda uygulamalı saha çalışmaları, bilgi paylaşımı, tanıtım faaliyetleri gibi birçok etkinlik düzenledik. Projemiz için ve diğer çalışmalarımızda desteklerini bizden hiçbir zaman esirgemeyen başta Sayın Valimize şükranlarımızı arz ediyorum. Sayın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza, Arıcılar Birliği Başkanlarına ve tüm üyelerine, projede paydaşımız olan Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova’dan buraya gelip bizi bu projede yalnız bırakmayan çok değerli misafirlerimize ve projede emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”
Romanya Galati Tehnopol Birliği Temsilcisi Laurentiu Drasovean “Karadeniz Havzasında Arıcılığın Durumu” ve proje çıktıları hakkında bilgilendirmede bulunduğu konferans kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Oktay Yıldız ve Prof. Dr. Sevgi Kolay tarafundan “Arı Ürünlerinde Kalite ve ürün Geliştirme”, “Apiterapi” konularında, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil yeniar “İklim Değişimi; Arı, Arıcı ve Uygulamaya Yönelik Arıcılık Adaptasyonları” konularında sunumlar yapıldı.