Giresun Medya Platformu Başkanı İbrahim Balcıoğlu, Giresun Valisi Enver Ünlü, Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ve Rektör Yılmaz Can’a Servet Somuncuoğlu’nun adını Giresun’da yaşatalım çağrısı yaptı.
Balcıoğlu yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye’nin en önemli kültür sanat adamlarından biri olan Belgeselci Servet Somuncuoğlu 4 yıl önce 6 Ağustos’ta vefat etmişti. Vefa unutmamak, hatırlamak ve ahde vefalı olmaktır. Vefa bizi biz yapan en önemli değerdir. Kendisini yaptığı hizmetlerle devlet ve milletine adayan insanlara vefalı olmak boynumuzun borcudur.
Yazdığı kitap ve çektiği belgesellerle kültür ve medeniyet tarihimize büyük hizmet eden Servet Somuncuoğlu’nun vefatının bugün 4. yılıdır. Kendisin bu önemli günde rahmet ve minnetle anıyorum. Allah rahmet eylesin mekânı cennet olsun. Bu tür kendini kabul ettirmiş kültür değerlerimize sahip çıkmak bizlerin en önemli vazifelerinden biridir. Giresun, bu ve benzeri değerlerine sahip çıkmalıdır. Bu konuda yapılması gereken her şey yapılmalıdır” dedi.
Konuyla ilgili olarak Giresun Medya Platformu İstişare Heyeti Üyesi Belgeselci Tarihçi Yazar İsmail Kahraman “Sibirya’dan Türkistan coğrafyasına, Türk tarihi ile ilgili çok önemli çalışmalara imza atıp, kitaplar yazan, belgeseller çeken Servet Somuncuoğlu ile son görüşmemiz vefatından kısa bir süre önce telefonla Moğolistan ve Orhun Kitabeleri üzerine oldu. Görüşmek üzere sözleşmiştik ömrü vefa etmedi. 49 yaşında aramızdan ayrıldı. Kendisini vefat yıl dönümünde rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Giresun Valimiz Sn. Enver Ünlü, Giresun Belediye Başkanımız Sn. Aytekin Şenlikoğlu ve Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can’dan Somuncuoğlu’nun vefat yıl dönümünde bir çağrıda bulunmak istiyorum. Servet Somuncuoğlu adının Giresun’da bir eğitim kurumu ve parkta yaşatılmasını istiyor ve bekliyorum. Ayrıca Giresun Üniversitemizin Rektörü Sn. Prof. Dr. Yılmaz Can Bey’den Tirebolu İletişim Fakültesi’nde bir bölüme Servet Somuncuoğlu adı verilmesini bekliyor ve bunun çok büyük bir vefa borcu olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.
Servet Somuncuoğlu Kimdir?
Fotoğraf sanatçısı, yazar, televizyon program yapımcısı, yönetmen
14 Mayıs 1964 tarihinde Bursa’nın Karacabey ilçesinde doğdu. Aslen Giresun Eynesillidir. Arifiye Öğretmen Lisesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun oldu.
1988 / 2004 arası TRT İstanbul Radyosu’nda prodüktör olarak çalıştı ve Günle Gelen, Günün İçinden, Müzikli Edebiyat, Yeni Bakışlar, Türkülerle Yaşamak, Aşkın Has Bahçesinde, Tarihte Yolculuk ve Tarihin Büyük İhanetleri programlarını hazırladı.
Türk Edebiyatı ve Atlas dergilerinde yazdı. 2005 yılı temmuz ayında “Saymalı Taş- Türklerin Bilinçaltı” çalışmasını Kırgızistan’da tamamladı ve Atlas Dergisinin Aralık 2005 sayısında yayınladı. 2007 yılının aralık Atlas sayısında “Taştaki Türkler” konusunu yazdı ve fotoğraf çekimlerini gerçekleştirdi.
1740 – 1962 yılları arasında Türkiye’de yaşayan ve 1962 yılında Rusya’ya göç eden Manyas-Akşehir Kazakları ve Kars Malakanlarının göç hikâyesini anlatan “Don Kazakları”, Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Çetin Berkmen’le yaptığı söyleşiler “Adanmış Bir Ömür” adı altında kitap olarak yayımlandı. “Gallemit” adlı eseri Bilgeoğuz Yayınları’ndan çıktı.
Fotoğraf çalışmalarına kesintisiz olarak devam etti. Rusya, Çin, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kosova, Macaristan ve Avusturya’da çekimler yaptı. Anadolu Çiçekleri, İnsan Anadolu, Şimdi Dem Zamanı, Dumanda Yaşamak, Tanrı Dağlarından, Krater Gölleri ve Çocuklar konulu fotoğraf projelerinin çekimlerini yaptı. Ayrıca, Türk tarihinin antik döneminin belgeleri olan kaya resimleriyle ilgili çalışmalarını sürdürdü.
Dört yıllık bir emek sonucunda, 150 bin km yol kat edilip, 138 gün saha çalışması ile ortaya çıkan, TRT tarafından yayınlanan ve TÜRKSAV 12. Türk Dünyası Hizmet Ödülünü alan “Karlı Dağlardaki Sır” adlı belgeselin yapım-yönetim ve metin yazarlığını yaptı. A-Z İnşaat’ın desteğiyle yayınladığı “Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler” kitabı ile 2008 yılı TGC Sedat Simavi Sosyal Bilimler Araştırma Ödülüne layık görüldü. TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör olarak çalışmaktaydı. 6 Ağustos 2013 tarihinde 49 yaşın da vefat etti.