Yunus Emre’nin 700. yıl dönümü sebebiyle ilan edilen “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı” anısına düzenlenen etkinlikler Ünye ilçesi Yunus Emre Türbesi’nde gerçekleştirilen anma programı ile başladı. İlk olarak Yunus Emre Türbesi’nde ney dinletisi ve kuran-ı kerim tilaveti verildi.
Yunus Emre Türbesi’nde yapılan etkinlik açılışının ardından Yunus Emre’yi anmak, onun dünyasını anlamaya çalışmak, kültür dünyasına mütevazı bir katkı sunmak amacı ile çeşitli il ve üniversitelerden gelen yazar ve profesörlerin katılımıyla Ünye Ticaret Odası Salon’unda sempozyumlar düzenlendi.
Sempozyumun birinci gününün ilk oturumuna Prof. Dr. İlhan Ekinci başkanlığında Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, Prof. Dr. Harun Yıldız, Prof. Dr. Haşim Şahin konuşmacı olarak katılırken ikinci oturumunda ise Prof. Dr. Salim Küçük başkanlığında Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, Prof. Dr. Erdoğan Boz, Yazar Mustafa Özçelik, Dr. Öğretim Üyesi Esra Kirik çeşitli konularda bilgilendirmelerde bulundu.
“YUNUS EMRE ‘SEVGİDİR’”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler açılış etkinlikleri programında bir konuşma gerçekleştirdi Başkan Güler konuşmasında, Yunus Emre tek kelime ile anlatılacaksa bu kelimenin sevgi olduğunu ifade etti.
Başkan Güler konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Ben gelmedim dava için benim işim sevi için dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim. Bugün değerli Yunus dostlarımızla Yunus Emre’yi hem anıyoruz hem de Yunus Emre ve Türkçe Yılı’nı kutluyoruz. Dünyamızın büyük ihtiyacı olan Yunus Emre’nin sevgisini buradan bütün dünyaya sunmak istiyoruz. Yunus Emre tek kelime ile ifade edilecekse bu sevgidir. Allah sevgisidir, insan sevgisidir. Bütün yaratışlara olan sevgidir. Dünyanın içinde bulunduğu buhrana ilaçtır, şifadır. Yunus Emre’yi sadece anlamak yetmez, onu içselleştirerek ruhumuzun değişmez bir parçası olarak hayatımızı sürdürmemiz gerekir. Türkiye’nin diğer yerlerinde olduğu gibi Yunus Emre Ünye’mizde bir aşk ile takip edilen, hayatımızın vazgeçilmez bir unsurudur. İnsan hakları beyannamesinden daha önemlidir şu cümlesi dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim. Yunus Emre bütün dünya için bir çözüm manzumesidir.”
“700 YILDAN BUGÜNE YUNUS’U ANLAMAK LAZIM”
Yunus Emre Türbesi’nde bir konuşma gerçekleştiren Ordu Valisi Tuncay Sonel, “700 yıldan bugüne Yunus’u anlamak lazım. Bir kez gönül kırdın ise kıldığın zaman değil, yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil. Bu söz hoşgörü içeriyor, gıybet yapmayın diyor, fesatlık yapmayın diyor, birbirinizi sevin sayın diyor, ne yaparsanız yapın bir garibin ahını alırsanız yaptığınız hiçbir şeyin önemi yok diyor. Rabbimize, peygamberimize sevgiyi anlatıyor. Tasavvufu ve Türkçeyi kullanmayı anlatıyor. Böyle devam eder gider. Biz de birbirimizin kıymetini bilelim, sevelim, sevilelim. Hakikaten bu dünya kimseye kalmaz” şeklinde konuştu.
“İNSANLIĞA IŞIK TUTMUŞ ÖNEMLİ BİR FİKİR VE GÖNÜL ADAMIDIR”
Yunus Emre ile ilgili konuşmasında görüşlerine yer veren Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, “Düşünceleri ile şiirleriyle yüzyıllardır insanlığa ışık tutmuş önemli bir fikir ve gönül adamı olan Yunus’u anmanın yanı sıra onu anlamak gerekir. Yunus Emre önce insana değer verir. Onun için din, dil ve ırk ayrımı yoktur. Şiirlerinde insan sevgisi ve hoşgörü vardır. Allah sevgisini, aşk ve güzel ahlakla ilgili düşüncelerini her türlü batıl inanca karşı gerçek bir tasavvuf anlayışıyla işlemiştir” diye konuştu.
SEMPOZYUMLAR DEVAM EDİYOR
Sempozyumun ikinci gününde ise üçüncü oturumda Sadık Kılıç başkanlığında Prof. Dr. Ahmet Ali Bahyan, Prof. Dr. Alpaslan Demir, Doç. Dr. Oğuzhan Aydın, Yazar Aydın Hız konuşmacı olarak katılım gösterecek. Yine dördüncü oturumda ise Prof. Dr. Selahattin Maden başkanlığında Doç. Dr. Hüseyin Yıldız, Prof. Dr. Sadullah Gülten, Öğretim Görevlisi Mustafa Büyük konuşmacı olarak bilgilendirmelerde bulunacak. Değerlendirme oturumu ile son bulacak sempozyumda son olarak Prof. Dr. Sadullah Gülten başkanlığında Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş ve Prof. Dr. Sadık Kılıç konuşmasını yapacak.