Giresun Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü su ürünleri kontrol görevlileri tarafından 1380 sayılı su ürünleri kanunu kapsamında şehrimizde faaliyet gösteren balıkçı esnafında denetim yapıldı.
Bu kapsamda, balıkçı tezgâhları tek tek denetlenerek, satışa sunulan balıkların boyları ölçüldü. Balıkçılar belirlenen boy standardının altında satış yapmamaları konusunda uyarılıp, boy standardı uygulamasının denizlerde sürdürülebilir balık avı açısından önemli olduğu vurgulandı.
Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, yaptığı açıklamada, vatandaşların rahat alışveriş yapabilmesi için Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri ile balıkçı tezgâhlarını denetlediklerini belirterek: “Satışa uygun olmayan balıkları ve boylarını kontrol ettik. Bu şekilde düzenli olarak balık tezgahlarını denetliyoruz. Vatandaşları hem ucuz balıkla buluşturabilmek hem de mevcut balık stoklarının devam etmesini sağlamak için çalışıyoruz. Son dönemde hamside 10’ar günlük iki defa hamsi balığının avlanması ile ilgili yasak getirildi. Havaların çok sıcak gitmesinden dolayı gerek hamsi boyunun 9 santimetrenin altında kalması, gerek morfolojik olarak zayıf olmasından dolayı bu karar verildi ve uygulanıyor. Balığın durumuna göre bu devam eder mi etmez mi bakanlığımız karar verecektir. Gerek perakendeciler gerek avcılarımız olsun mutlaka bu yasaklara uymaları gerekiyor. Bunun sonucunda yine kendileri kazanacak başka birileri gelip bunu burada avlamayacaklar. Biz vatandaşımıza en uygun şekilde nasıl deniz ürünü yedirebiliriz bunun peşindeyiz.” dedi.
Yasalara göre, hamsinin 9, mezgit ve istavritin 13, çinakop ve lüferin 18, kalkanın 45 ve kefalin 25 santimetre boy standardında olması gerekiyor.